Članice Arapske lige odbile priznati Izrael kao jevrejsku državu

sanel
By sanel

Po okončanju 141. Zasijedanja Vijeća ministara vanjskih poslova Arapske lige održanog u sjedištu Lige u Kairu, učesnici su potpisali zajedničku deklaraciju u kojoj se odbija priznanje Izraela kao jevrejske države i osuđuju svi pritisci na Palestinu u tom pravcu.

U deklaraciji šefova diplomatija članica Arapske lige najviše pažnje posvećeno je aktuelnom procesu mirovnih pregovora između Palestine i Izraela.

Arapska liga ponovo je osudila izraelske aktivnosti „jevreizacije“ Jerusalema i procesa koji mijenjaju historijsku, kulturnu i demografsku sliku tog grada, te se naglašava da je to protivno dosadašnjim sporazumima i međunarodnim normama i zakonima.

U Deklaraciji se posebno naglašava važnost trajnog mira i stabilnosti u regiji Bliskog istoka i u tom smislu poštivanja odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

„Istočni Jerusalem je dio okupirane palestinske teritorije iz 1967. godine. Mir u regiji neće biti moguće uspostaviti sve dok se ne osnuje nezavisna palestinska država sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom“, navodi se u deklaraciji.

(AA)

Share This Article