Sedmica izraelskog aparthejda u SAD-u i EU

sanel
By sanel

Maketa ‘zida aparthejda’, koju su napravili američki studenti, izazvala je bijes Izraelaca, koji su tražili njeno ukidanje i prekid aktivnosti.

Na brojnim američkim i evropskim univerzitetima obilježena je Sedmica izraelskog aparthejda, kako bi se potaknula rasprava o izraelskoj politici prema Palestincima.

Sedmicu izraelskog aparthejda obilježili su i studenti na Georgetown univerzitetu u Washintgonu.

Posteri, predavanja i projekcije filmova, sastavni su dio kampanje.

„Napravili smo maketu zida aparthejda, kako bismo posjetioce uputili na trenutnu situaciju u Palestini, izraelsku politiku prema Palestincima i na aparthejd koji je institucionalno ukorijenjen u Izraelu”, kaže Layla, predsjednica udruženja Studenti za pravdu u Palestini.

Maketa “zida aparthejda” izazvala je bijes Izraelaca, koji su tražili njeno ukidanje i prekid aktivnosti. Međutim, to se nije desilo.

Odobravanje kritike

„Smatram da ovaj zid na upečatljiv način oslikava ono što se tamo dešava i da ljudima omogućava drugačiji pogled na Palestinu”, kaže jedna studentica.

Na ovom univerzitetu maketa zida je postavljena u njenom dvorištu. Do sada je niko nije pokušao ukloniti. Studenti koji su je postavili smatraju kako to pokazuje da javnost sve više prihvata i odobrava kritiku izraelske politike.

„Primjećujemo da je atmosfera na univerzitetu sve bolja. Sve manje ljudi se protivi našoj ideji. Mislim da smo univerzitetu i lokalnoj zajednici uspješno prenijeli sliku izraelske bespravne okupacije”, kaže Ayman abu Nimr, zamjenik predsjednika udruženja Studenti za pravdu u Palestini.

Brojni drugi američki univerziteti sudjeluju u obilježavanju Sedmice izraelskog aparthejda.

Širom svijeta, već deset godina zaredom, Sedmica izraelskog aparthejda obilježava se krajem februara i početkom marta.

Organizatori se nadaju da će time razbiti tabue koji godinama sprečavaju kritiziranje Izreala.

(Al Jazeera)

Share This Article