Egipat: Državni izvještaj o gušenju protesta

sanel
By sanel

Egipatski državni istražitelji zaključili su da je policija koristila prekomjernu silu prilikom gušenja smrtonosnih demonstracija prošle godine, ali i dodali da su demonstranti, koji su podržavali svrgnutog predsjednika Mouhammeda Mursija, počeli i uzrokovali eskalaciju nasilja.

Nacionalno vijeće za ljudska prava istraživalo je događaje od 14. augusta 2013, kada je vojska razbila dva kampa demonstranta koji su sedmicama bili okupljeni na ulicama Kaira.

U izvještaju se navodi da je ubijeno 624 civila i osmero pripadnika policije tokom akcije demontiranja kampova, te da je većina žrtava izgubila živote blizu džamije Rabija al-Adavija u Nasr Cityju.

Vijeće je zaključilo da su civilne žrtve pale djelomično zbog toga što su organizatori protesta dozvolili naoružanim ljudima ulazak u kamp, te da je nasilje počelo kada je policajac ubijen nakon što je neko zapucao na njega iz džamije.

Aktivisti: Falsifikovani izvještaj

“Dok su postojali razlozi da snage sigurnosti upotrijebe vatreno oružje (…) ponekad se nisu suzdržavale, niti su proporcionalno odgovarale na intenzitet paljbe”, rekao je član Vijeća Nasser Amin novinarima, prenoseći zaključke istražitelja.

“Snage sigurnosti identifikovale su siguran koridor koji bi demonstranti trebali koristiti… ali ga nisu štitile” dok sukobi nisu prestali, navodi se u izvještaju.

Do gušenja protesta došlo je nekoliko sedmica nakon što je vojska svrgnula Mursija. Ranije su njegovi protivnici masovno demonstrirali, tražeći njegov odlazak s vlasti.

Tadašnji premijer Hazem el-Beblawi rekao je kako žali zbog krvoprolića, ali se nije izvinio zbog demontiranja kampova, rekavši da su demonstranti više puta upozoravani da se raziđu.

U izvještaju se navodi da je gušenje demonstracija izazvalo širenje nasilja u narednim danima, kada su zapaljene crkve i napadnute policijske stanice.

U tim napadima ubijeno je 686 ljudi, uključujući 64 policajca, navodi Vijeće.

Konačni izvještaj bit će objavljen za dvije sedmice, rekao je Amin.

Vijeće je prikazalo videosnimke naoružanih ljudi u kampovima demonstranata, ali ne i snimke snaga sigurnosti koje koriste prekomjernu silu.

Nezavisni aktivista za ljudska prava Gamal Eid rekao je da izvještaj “daje legitimitet” gušenju demonstracija okrivljujući obje strane.

Kazao je da se u izvještaju izjednačavaju snage sigurnosti, među kojima je ubijeno osmero ljudi, sa 624 ubijena demonstranta.

“Riječ je o falsifikovanju. Nažalost, državne organizacije za zaštitu ljudskih prava čine sve da uljepšaju imidž vlada”, rekao je Eid.

(Agencije)

Share This Article