Niger Libiji izručio Saadija Gaddafija

sanel
By sanel

Vlada Nigera izručila je sina Muammara Gaddafija Saadija Libiji, saopćila je Vlada u Tripoliju. Treći sin bivšeg lidera Libije nalazi se u zatvoru Hadaba u prijestolnici ove afričke države.

„Libijska Vlada danas (6. 3. 2014.) primila je Al Saadija Gaddafija. On je stigao u Libiju i nalazi se u stanici libijske sudske policije“, objavila je Vlada na svojoj zvaničnoj internetskoj stranici u četvrtak.

„Libijska Vlada zahvaljuje se predsjedniku Republike Niger Mahamadouu Issoufouu, Vladi Nigera i narodu Nigera za njihovu saradnju sa Vladom Libije i posvećenost tretiranju osuđenog principima pravde i međunarodnih normi u odnosima prema zatvorenicima. Nek Bog spasi Libiju.“

Saadi Gaddafi je dobio odobrenje da uđe u Niger na osnovu humanitarnih razloga nakon što je zbačena vladavina njegovog oca.

Krijumčarski plan

Niger je ranije odbio predati Saadija, koji je prebjegao u ovu zapadnoafričku državu septembra 2011. godine kada su libijske snage nadjačale snage njegovog oca. Prebjegao je jer se plašio da će ga ubiti.

Interpol je 2011. godine izdao crvenu potjernicu za njim i zatražio od svojih članica da uhapse Saadija kako bi ga izručile ukoliko ga pronađu na svojoj teritoriji.

Tokom decembra 2011. godine, meksičke vlasti su otkrile rad tajne grupe koja je planirala prokrijumčariti Saadija iz Nigera u Meksiko.

Prije revolucije, Saadi je bio poznat po tome što je bio kapiten nogometne reprezentacije Libije, te po nastupima za italijanske prvoligaše Perugiju i Udinese.

(Al Jazeera)

Share This Article