Rusi označavaju tatarske kuće na Krimu

sanel
By sanel

Safure Kadžematova, narodna zastupnica u Skupštini Ukrajine koja živi na Krimu, na Facebook profilu je napisala kako “noću oko tatarskih kuća hodaju maskirani Rusi sa palicama u rukama i postavljaju znakove po kapijama”, zbog čega su Tatari u strahu da se planski označavaju njihove kuće.

Ukrajinka Kateryna K. kaže: “Ovo je strava. Ovo sluti na etničko čišćenje. Naši vojnici sada se ponašaju kao pravi gandijevci. Svaka čast momcima. Rusi nemaju razloga za ispaljen metak. Ali bojimo se ovakvih provokacija. Strah me je da Rusi ne isprovociraju Tatare, a onda dođe red i na strijeljanje. Stalno se Bogu molim da ne dođe do toga.”

Neke tatarske porodice već su izbjegle sa Krima u centralni i zapadni dio zemlje.

Ukrajina spremna na dijalog

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk izjavio kako su počeli razgovore sa Rusijom, dodajući kako je spreman za sveobuhvatan dijalog sa tom zemljom, javlja Agencija Anadolija.

“Ako se budu poštivali zakoni Ukrajine i njena vanjska politika, u potpunosti smo spremni za sveobuhvatan dijalog sa Rusijom, izgrađen na novim osnovima”, rekao je.

Jacenjuk je kazao kako su ukrajinski i ruski ministri već sada počeli međusobne razgovore, što je, kako kaže, prvi korak prema normalizaciji odnosa.

Podsjetio je da je Rusija bez ikakvog prava ugrozila teritorijalni integritet susjedne nezavisne zemlje slanjem vojnika na njen teritorij. Uputio je poziv ruskim vlastima i njihovom predsjedniku Vladimiru Putinu da hitno povuku rusku vojsku sa teritorija Ukrajine.

Jacenjuk je na kraju, ipak, naglasio kako njegova zemlja “želi potpisati Sporazum o partnerstvu sa Evropskom unijom”.

(AJ Balkans)

Share This Article