Projekat za osnivanje Vijeća za arbitražu i pomirenje Svjetske muslimanske lige (RABITE)

sanel
By sanel

Jučer (utorak 4. mart 2014.) je u Mekki u sjedištu Svjetske muslimanske lige (RABITE) završena trodnevna Druga svjetska konferencija pod naslovom El-Tedamun el-Islamijj (Islamska solidarnost) o temi Islamski svijet – problemi i riješenja.

Konferenciju je otvorio guverner Mekke princ Miša’l bin Abdullah bin Abdulaziz Al Saud u prisustvu vrhovnog muftije Kraljevine Saudijske Arabije Abdulaziza bin Abdullah Al Al-Šejha. U svom uvodnom obraćanju generalni sekretar Rabite dr. Abdullah bin Abdullah el-Muhsin el-Turki se zahvalio kralju Abdullahu bin Abdulazizu Al Saudu na pokroviteljstvu stalne konferencije Islamska solidarnost, koja ima za cilj da okupi muslimanske učenjake iz cijelog svijeta radi iznalaženja riješenja za unutarmuslimanska pitanja i konflikte, koji u zadnje vrijeme ugrožavaju mir i sigurnost u mnogim muslimanskim zemljama.

Na konferenciji u Mekki prisustvovalo je oko stotinu predstavnika zemalja sa većinskim i manjinskim muslimanskim življem. Među 25 referata koji su podnešeni na konferenciji u Mekki, Centar za dijalog – Vesatijja ima čast da objavi referat, koji je predstavljen u koautorstvu Predsjednika Upravnog odbora Centra za dijalog – Vesatijja reisu-l-uleme emeritusa dr. Mustafe Cerića i mr. Dženana Kulovića, pod naslovom Planovi i projekti koji vode do solidarnosti – Projekat za osnivanje Vijeća za arbitražu i pomirenje.

U završnim dokumentima koji su usvojeni na konferenciji Rezoluciji konferencije i Povelji o islamskoj solidarnosti prihvaćen je prijedlog o osnivanju Vijeća za arbitražu i pomirenje na principu SWOT-a, a to je da Vijeće za arbitražu i pomirenje ustanovi koje su to “prednosti” a koje “slabosti” unutarmuslimanskog svijeta kako bi se mogli riješavati trenutni međumuslimanski konflikti. Također, usvojeno je da se ispita koje su to “prilike” koje se pružaju muslimanima za suradnju sa svijetom na putu mira a koje su to “prijetnje”, koje ugrožavaju mir, posebno u muslimanskim zemljama.

Vijeće za arbitražu i pomirenje će formulirati strategijska opredjeljenja koja proizilaze iz problemskog pitanja koje je sažeto u: nastojanju da se utiče na pomirenje pri sukobima i zavadama koje buknu između islamskih zemalja ili unutar samo jedne od država, i to na osnovu zahtjeva zvaničnih vlasti u njoj, a također i da uspostavi kontakte sa državama u kojima žive muslimanske manjine, radi protekcije tih manjina i zaštite njihovih prava. Na osnovu formuliranog problemskog pitanja strategijska opredjeljenja moguće je realizirati putem: islamske inicijative i islamske solidarnosti.

Konferencija u Mekki je ocjenjena kao historijska, jer su učenjaci razgovarali o svim pitanjima otvoreno i sa punom odgovornošću i savješću pred Bogom i historijom za stanje Ummeta. Svi učesnici su se složili da samo otvorenom i iskrenom unutarmuslimanskom raspravom može se doći do pravih i trajnih rješenja za slobodu, mir i sigurnost kako u muslimanskom tako i u cijelom svijetu.

Centar za dijalog – Vesatijja daje na uvid cjelovit tekst referata kojeg su u ime Bosne i Hercegovini podnijeli koautori dr. Cerić i mr. Kulović. Ovaj referat Rabita je usvojila kao svoj zvanični dokument, koji se može distribuirati širom svijeta.

Plan za osnivanje Vijeća za arbitražu i pomirenje možete preuzeti OVDJE.

(cdv.ba)

Share This Article