S. Arabija, UAE i Bahrein povlače ambasadore iz Katara

sanel
By sanel

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein saopćili su da povlače svoje ambasadore iz Katara jer je Doha navodno prekršila sporazum o regionalnoj sigurnosti.

Tri zemlje kažu da je ovaj potez bio neophodan za „očuvanje sigurnosti i stabilnosti“.

Ovo je dosad najočigledniji znak razdora između navedenih zemalja i Katara, koji podržava Muslimansku braću u Egiptu i drugdje, prenosi AP.

Političko neslaganje

Katar je također osudio prošlogodišnje svrgavanje bišeg egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, koji potiče iz redova Muslimanske braće.

Kao formalni razlog za povlačenje ambasadora iz Katara Saudijci, UAE i Bahrein su u zajedničkom saopćenju naveli da Doha nije ispunila svoj dio sporazuma o sigurnosti i stabilnosti šest zemalja članica Zaljevskog vijeća za saradnju.

Joseph Kechichian, viši stručni saradnik u King Faisal centru za istraživanje i islamske studije u Rijadu, rekao je Al Jazeeri da se ovdje radi o problemu puno većem od pakta, jer ga Katar u suštini, podržava.

„Ovo pokazuje fundamentalno političko neslaganje unutar Zaljevskog vijeća za saradnju, primarno između Katara s jedne, te drugih pet zemalja s druge strane, oko situacije sa Muslimanskom braćom, ne samo u regiji Vijeća, nego i u Egiptu koji je proteklih godina noćna mora Arapskog proljeća“, rekao je Kechichian.

(AJ Balkans)

Share This Article