Izrael udvostručio gradnju na Zapadnoj Obali

sanel
By sanel

Izrael je prošle godine počeo s gradnjom 2.354 stambene jedinice na Zapadnoj Obali, što je za 123,7 posto više nego 2012. godine.

Te podatke objavio je Centralni biro za statistiku uoči sastanka izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i američkog predsjednika Baracka Obame, koji oštro kritizira širenje jevrejskih naselja na okupiranoj zemlji.

S druge strane, gradnja stanova na području Tel Aviva opala je za 19 procenata.

Ni u jednom dijelu Izraela gradnja nije tako povećana kao na Zapadnoj Obali, koju je ta zemlja okupirala 1967. godine, naveo je Biro za statistiku.

Nelegalna naselja

Na jugu Izraela zabilježen je rast od 12 procenata u broju stambenih jedinica, čija je gradnja počela, a u regiji Haifa osam posto.

Na sjeveru Izraela gradnja je porasla za jedan procent, a na području Jerusalema za 3,4 posto.

Broj stambenih jedinica čija je gradnja počela 2013. godine porastao je za 3,4 posto u poređenju s pretprošlom godinom.

Od ukupnog broja stanovnika Izraela – oko osam miliona – blizu 4,4 procenta, odnosno oko 350.000, živi u više od 100 naselja na Zapadnoj Obali.

Jevrejska naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, što Izrael osporava. Podaci o rastu gradnje objavljeni su u vrijeme kada SAD, kako se vjeruje, vrši pritisak na Izrael da objavi djelimično zamrzavanje širenja naselja.

Palestinska strana je više puta upozorila kako širenje naselja ugrožava mirovne pregovore i njihove šanse da ondje osnuju teritorijalno povezanu državu.

Tvrdnje Vlade

Netanyahuova Vlada, međutim, tvrdi da naselja nemaju utjecaja na mirovne pregovore.

Vođa izraelskog desničarskog pokreta “Mir sad” Yariv Oppenheimer izjavio je, povodom objavljivanja podataka o gradnji, kako je “sada zvanično da je Netanyahuova Vlada posvećena samo jednoj stvari – gradnji naselja,” i kako nije “impresionirana ni diplomatskim procesom, ni problemom stanovanja” u Izraelu”, već je sve okrenula područjima preko zelene linije, zamišljene granice između Izraela i Zapadne obale.

Netanyahu je u nedjelju otputovao u petodnevnu posjetu SAD-u.

U srijedu će održati govor na godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija u Washingtonu.

Obama je uoči njegove posjete rekao: “U posljednjih nekoliko godina vidjeli smo agresivniju gradnju naselja nego što smo to imali priliku vidjeti tokom veoma dugog perioda” prije toga.

(AJ Balkans)

Share This Article