Sud zabranio djelovanje Hamasa u Egiptu

sanel
By sanel

Egipatski sud zabranio je djelovanje i sve aktivnosti Hamasa, koji je na vlasti u susjednim palestinskim teritorijama Pojasa Gaze, i naložio zapljenu njegove imovine u Egiptu, što je oštro osudila ta palestinska grupa.

“Sud je naredio zabranu rada Hamasa i aktivnosti u Egiptu”, naveo je sudija egipatskog suda u izjavi za agenciju Reuters i dodao da je sud također naredio zatvaranje Hamasovog ureda u Egiptu i suspendirao sve poslove te grupe.

Odnosi s Hamasom u Egiptu su naglo pogoršani od kada je nova egipatska vlast, s podrškom vojske, uklonila prvog izabranog egipatskog predsjednika na izborima Muhameda Mursija prošlog jula, navodi AP.

Hamas je izdanak egipatske Muslimanske braće, koju je nova egipatska vlast proglasila za terorističku grupu.

Eipatske vlasti Hamas vide kao veliku sigurnosnu prijetnju, optužujući grupu za podršku pobunjenicima, inspiriranim Al-Kaidom, na Sinajskom poluotoku.

Interni izbori

Palestinska grupa Hamas osudila je odluku egipatskog suda da zabrani njihove aktivnosti, ocijenivši da ciljaju na palestinsko pitanje.

“Odluka šteti slici Egipta i njegovoj ulozi u palestinskoj stvari. To odražava stav protiv palestinskog otpora”, rekao je glasnogovornik Hamasa sa sjedistem u Gazi Sami Abu Zuhri, navodi Reuters.

Slučaj je prošle godine podnijela grupa egipatskih advokata, zatraživši zabranu Hamasa i proglašavanje te grupe terorističkom organizacijom.

Dok je Mursi bio na vlasti, Hamas je održao svoje tajne interne izbore u Egiptu 2010. godine.

Viši zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzouk, koji živi u Kairu, sada riskira hapšenje.

(AJ Balkans)

Share This Article