Softić: Veliki broj bošnjačkih intelektualaca učestvovao u izradi novog Ustava IZ

sanel
By sanel

U izradi novog Ustava Islamske zajednice BiH, koji bi trebao biti usvojen na Saboru IZ do kraja marta ili najkasnije do aprila ove godine, učestvovao je je iznenađujuće veliki broj bošnjačkih intelektualaca.

Kako je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) potvrdio Safet Softić, predsjednik Sabora IZ – najvišeg predstavničkog i zakonodavnog organ Islamske zajednice u BiH, ovo je prvi put u historiji IZ u BiH da se njezin Ustav mijenja sa toliko slobode, i tako temeljito.

Prijedlozi za novi Ustav IZ nisu stizali samo iz BiH. Novi Ustav pobudio je i interesovanje bošnjačkih intelektualaca iz cijelog svijeta.

Odgovarajući na pitanje odakle toliki interes za izradu novog Ustava IZ, Softić je kazao kako je Islamska zajednica temeljna organizacija Bošnjaka, njihov glavni stub, kičma, najzaslužnija za opstanak ovog naroda na ovim prostorima, pa odatle i interes da se ona osnaži.

– Jaka i organizirana IZ znači da su jaki i organizirani Bošnjaci – kaže Softić.

Softić j eza NAP rekao da novi Ustav IZ ne planira uplitanje ove organizacije u društvo više nego li je to moguće s obzirom na vrijeme i prostor u kojem Bošnjaci trenutno žive. Cilj novog Ustava, objasnio je, više je fokusiran na jačanje jedinstva u Islamskoj zajednici.

– Pri tome mislim na jedinstvo uključujući Bosnu i Hercegovinu, zemlje okruženja te dijasporu – kaže Softić, još jednom podcrtavajući na važnost jedinstva unutar IZ. Koliko IZ bude jaka i jedinstvena unutar sebe, toliko će biti jaki i Bošnjaci, toliko će i glas IZ biti značajan u društvu, posebno kada se donose neke važnije odluke za budućnost ove države.

Softić je rekao kako IZ već odavno nije zatvorena organizacija uleme, već organizacija svih vjernika. O tome, kaže, najbolje govori podatak da veliki broj članova Sabora Islamske zajednice, kao najvišeg tijela ove organizacije, nisu samo uposlenici Islamske zajednice.

(Patria)

Share This Article