Kerry: Pokušavamo do kostura za dogovor

sanel
By sanel

Direktni pregovori između Izraelaca i Palestinaca, koji su inicijalno trebali trajati devet mjeseci, protegnut će se i dulje od roka zacrtanog za kraj aprila, rekao je američki državni tajnik John Kerry.

Podsjećajući kako radi od kraja jula 2013. na okvirnom sporazumu između dvije strane, Kerry je rekao nekolicini novinara kako misli da se niko neće brinuti ako će trebati još devet mjeseci da se završi izraelsko-palestinski mirovni proces.

Šutnja prema medijima

“Pokušavamo dobiti kostur, što je ogromna zadaća kada znamo da je ovih sedam mjeseci prošlo u tome da pokušamo razumjeti pozicije dvije strane i da pokušamo dati okvir konačnim pregovorima”, pojasnio je državni tajnik, prenosi Hina.

Pregovori su bili na mrtvoj tački od septembra 2010. do jula 2013. godine.

“Smijem se onima koji kažu da to ništa ne vrijedi. Oni o tome ništa ne znaju jer mi o tome ne govorimo. Nemaju nikakvu ideju o stanju pregovora, niti o tome kamo bi nas oni mogli dovesti”, ironičan je bio Kerry, koji je odlučio da prema medijima neće davati nikakve informacije o pregovorima.

Napeto ozračje

Međutim, ozračje je postalo napeto kako se približava rok 30. aprila. Izaslanstva se nisu službeno susrela već nekoliko mjeseci, a tim Johna Kerryja je komunicirao među njima.

U zadnjem posjetu Bliskom istoku u januaru državni tajnik je predstavio okvirni sporazum koji trasira glavne crte konačnog dogovora, prije svega pitanje granica, palestinskih izbjeglica i statusa Jerusalema.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, kojeg bi u ponedjeljak trebao primiti u Bijeloj kući američki predsjednik Barack Obama, želi da priznanje Izraela kao “države židovskog naroda” bude ključni element mirovnog sporazuma.

(AJB)

Share This Article