Nezadovoljni radnici štrajkuju širom Egipta

sanel
By sanel

Egipatskoj prijelaznoj vladi u posljednje vrijeme nije lako. Radnici na ulicama traže veće plaće i bolje uvjete te zahtijevaju od vlade da nešto preduzme kako bi se ekonomija oporavila.

“Na ivici smo gladi. Naše plaće nisu dovoljne za život. Nemamo velike zahtjeve, samo tražimo dovoljno novca da preživimo”, kaže jedan građanin.

Štrajkovi su organizirani širom Egipta. Na ulice su izašli vozači autobusa i radnici komunalnih preduzeća. Pridružili su im se ljekari, apotekari i policajci.

U gradu Mahalli, na sjeveru Egipta, najmanje 20.000 radnika državnih fabrika tekstila više od dvije sedmice održavalo je mirne proteste.

Veliki izazov

“Tražim samo povišicu od sedam posto, kako bih imao prosječnu plaću. Porodica sa šestero ili sedmero djece ne može normalno živjeti”, žali se jedan radnik.

Drugi kaže: “Obećano nam je da će biti utvrđen minimalac. Samo tražimo svoja prava.”

Prošlo je sedam mjeseci od svrgavanja Muhameda Mursija s vlasti. Kratko nakon toga imenovan je privremeni kabinet, koji je podržavala vojska. Ali, u ponedjeljak je prijelazni premijer Hazem al-Beblawi saopćio da njegov kabinet podnosi ostavku. Nije govorio o konkretnim razlozima, ali je rekao da je upravljanje Egiptom u ovom trenutku veliki izazov.

“U posljednjih šest-sedam mjeseci kabinet je preuzeo veliku odgovornost. Radio je savjesno i, uopćeno govoreći, postigao uspjeh. Ali, kao što je slučaj s bilo kojim društvenim projektom, može se postići samo koliko je ljudski moguće”,  kaže Hazem al-Beblawi, bivši premijer Egipta.

Ministar za stambenu politiku Ibrahim Mahlab imenovan je za novog prijelaznog premijera. Kaže da su mu prioriteti sigurnost, borba protiv terorizma i povratak turista u Egipat.

Šta planira Sisi?

“Svi ćemo zajedno raditi kako bismo uspostavili sigurnost i borili se protiv terorizma. Predsjednik je istaknuo i potrebu za što bržim formiranjem vlade. Ne smijemo odugovlačiti, jer nemamo taj luksuz”, kaže Ibrahim Mahlab.

Pitanje koje mnogi sada postavljaju je: Šta planira general Abdul-Fattah al-Sisi? Ranije je bio ministar odbrane i još nije poznato hoće li opet biti imenovan na nekadašnju funkciju u novoj prijelaznoj vladi.

Al-Sisi je glavni zapovjednik vojske i opće je mišljenje da će se kandidirati za predsjednika. Ako to učini, prvo će morati podnijeti ostavku na funkcije koje trenutno obavlja.

Još je prerano da bi se znalo hoće li ostavka vlade uvjeriti radnike da okončaju štrajkove. A novi kabinet će imati samo nekoliko mjeseci da postigne konkretne rezultate, prije nego što Egipćani još jednom izađu na birališta, da bi glasali na parlamentarnim izborima.

(AJ Balkans)

Share This Article