Danska zabranjuje halal meso?

sanel
By sanel

Muslimani širom svijeta protive se kontraverznom zakonu u Danskoj koji zabranjuje klanje životinja na Islamski (halal) način. Stoga su pozvali čelnike islamskih zemalja da prekinu uvoz mesa iz Danske dok god skandinavske zemlje ne budu poštivale njihova vjerska ubjeđenja

Fouad Tawfik, islamski učenjak, rekao je da je halal način klanja životinja naučno dokazan kao najbolji način, te da je mnogo bolji od ubijanja električnim šokom.

“Muslimanske zemlje moraju prestati uvoziti iz Danske sve dok ovi zabranjuju Islamski način klanja životinja”, rekao je za Arab News Tawfik.

Dr. Zakir Naik, utjecajni zagovornik islama, naglasio je da je islamski način klanja higijenski budući da dozvoljava da se krv životinje u potpunosti iscjedi.

“Krv je pogodno mjesto za nastanjenje bakcila, bakterija i toksina koji su uzročnici raznih bolesti”, rekao je Naik, te je dodao: “Meso koje se zakolje na muslimanski način ostaje svježije duže zbog manje krvi”.

Danska je, međutim, pokušala smiriti tenzije izazvane ovom odlukom. Dan Jorgensen, ministar za hranu, poljoprivredu i ribarstvo, je u svojoj izjavi u nedjelju kazao da je takav (halal) način klanja životinja u Danskoj još uvijek legalan.

Ambasada Danske u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, stala je u zaštitu svoje države. “Ne postoji zabrana islamskog načina žrtvovanja životinja u Danskoj, a žrtvovanje životinja prema islamskim propisime je u Danskoj još uvijek legalno”, javljaju iz ambasade.

“Naredba Danske vlade je, nažalost, pogrešno protumačena i loše interpretirana od strane medija, i to na način da je direktno usmjerena protiv halal načina klanja životinja”, izjavio je Fikre El-Gouffti, zamjenik šefa Danske misije. On je ustvrdio da je trenutna procedura klanja životinja u skladu sa uredbom Islamskog Vijeća za Fikh iz Svjetske Muslimanske Lige.

Tawfik se, međutim, nije složio sa obrazloženjima iz Ambasade. On je savjetovao muslimane da ne jedu piletinu i ribu sve dok ne dobiju halal meso.

“Pravo je muslimana u Danskoj da jedu halal hranu”

Zaid Khan, bloger, pozvao je Saudijski Arabiju i druge Gulfske zemlje da uvoze halal hranu iz muslimanskih zemalja kakve su Pakistan, Turska i Malezija.

“Odluka Danske trebala bi nas navesti na razmišljanje o djelovanju u suprotnom smjeru”, izjavio je Khan.

Ovo nije prva kontraverzna odluke Vlade Danske. U septembru 2005.-e godine danske novine Jyllands-Posten objavile su dvanaest karikatura poslanika Muhameda, što je u to vrijeme uzburkalo kako javnost u Danskoj, tako i internacionalnu muslimansku javnost.

Za kraj treba pomenuti da su muslimani najveća religijska manjina u Danskoj. Prema podacima State Departmenta iz SAD-a, muslimana u Danskoj ima preko 3-7%.

(novovrijeme.ba)

Share This Article