Izraela kao jevrejska država, spriječiti povratak Palestinaca

sanel
By sanel

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu istakao je zahtjev da palestinska strana prizna Izrael kao jevrejsku državu, u trenutku kada se približava rok za postizanje mirovnog sporazuma s Palestincima, a u pregovorima nema rezultata.

On je objasnio da bi palestinsko priznavanje Izraela bila osnovna komponenta istinskog mira.

-Ovo je jevrejska zemlja. Ovo je jevrejska država – rekao je Netanyahu ove nedjelje američkim jevrejskim liderima u posjeti Izraelu. Netanyahu ističe da je to zapravo “korijen sukoba” s Palestincima još u vrijeme nereda koji su izbili u Jafi, ubrzo poslije dolaska njegovog pokojnog djeda iz Poljske 1921. godine.

-Postojalo je osnovno protivljenje svakom jevrejskom prisustvu, protivljenje koje je raslo – ocjenio je on, podsjetivši: “Mi smo ovde neprekidno skoro 4.000 godina – 3.800 godina. To je zemlja na kojoj je naš identitet utvrđen, to je naša domovina, ovde je naša država koja je ponovo rođena i Palestinci to moraju prihvatiti”.

Netanyahu sugerira da bi priznanje Izraela kao jevrejske države okončalo sukob, ali da bi u isto vrijeme spriječilo povratak palestinskih izbjeglica na današnju teritoriju Izraela. Palestinci odbijaju taj zahtjev, jer ne odustaju od prava na povratak izbeglica, koje su pobjegle ili su istjerane iz svojih domova u ratu 1948. poslije stvaranja Izraela.

Palestinska oslobodilačka organizacija – PLO priznala je zvanično Izrael još prije dvije decenije, prije potpisivanja privremenog mirovnog sporazuma u Oslu 1993. Oni, međutim, neće da priznaju jevrejski karakter te zemlje i to ne samo zato što ih brinu posljedice po palestinske izbeglice i njihove potomke, već i prava Arapa, koji čine 20 posto od osam miliona stanovnika Izraela.

Palestinski zvaničnici kažu da se zahtjev o priznanju Izraela kao jevrejske države sve češće ponavlja u posljednjim godinama i mjesecima i da je to izraelska zavjera smišljena da oteža postizanje sporazuma. Bivši palestinski pregovorač Nabil Šat rekao je nedavno stranim novinarima da je taj nesporazum preokuapirao američkog državnog sekretara Johna Kerrya, koji posreduje pregovorima, iako nije bio uključen ranije u mirovni proces, niti u jedan potpisani dokument između Izraela i Palestinaca.

Kao ključni nesporazumi između dva naroda uvek su isticani status Jerusalema, buduće grnice, sigurnosni aranžmani, sudbina palestinskih izbjeglica, podjela vode, podsjetio je Šaat, kako je preneo BBC.

On je također rekao da Egipćani i Jordanci nisu morali da priznaju Izrael kao jevrejsku državu kada su potpisali mirovne sporazume i zato to naziva novim torpedom.

Direktni pregovori o miru obnovljeni su zahvaljujući Kerryevim naporima krajem jula prošle godine, ali s malo opiljivih rezultata do sada. Očekuje se da Kerry uskoro predstavi objema stranama okvir mirovnog sporazuma, koji bi zapravo bio osnova za nastavak pregovora.

Prema nepotvrđenim izvještajima predlog će uključiti fazno povlačenje Izraela sa Zapadne obale, uz posebne sigurnosne aranžmane za Jordansku dolinu, na granici između te teritorije i Jordana.

Također će se predvidjeti da neće biti povlačenja iz određenih blokova jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji i da će se Palestincima umjesto toga ponuditi razmjena teritorija.

U okviru sporazuma će se navodno predložiti da u istočnom Jerusalemu bude glavni grad države Palestine, ali i da palestinske izbjeglice nemaju pravo na povratak u Izrael. Na kraju pregovora Izrael bi trebalo da bude priznat kao jevrejska država.

U međuvremenu velika grupa Izraelaca planira da lobira da Kneset proglasi zakonom prvi put jevrejsku državu.”Kada sklopimo sporazum, to je sporazum između nacionalne države jevrejskog naroda i nacionalne države palestinskog naroda,” najavio je Netanyahu.

I mada neki Izraelci smatraju da je taj zahtev zaista smišljen da iskomplikuje pregovore, ideja ima široku opdršku i vjeruje se da zapravo palestinsko odbijanje produžava sukob.

Što se SAD tiče one obično ne priznaju državu po nacionalnosti, ali je zamjenica protparola Bijele kućhe Mari Harf rekla da ta zemlja priznaje Izrael kao jevrejsku državu, prenosi Tanjug.

I sam američki predsjednik Barack Obama rekao je u Kongresu u januaru da su ciljevi pregovora” dostojanstvo i nezavisna država za Palestince i trajni mir i sigurnost za državu Izrael – jevrejsku državu”, preneo je Associated Press.

U svakom slučauju isticanjem zahtjeva za priznanjem jevrejske držve ponovo su pokrenuta pitanja da li su Jevreji nacija ili individue koje dijele istu religiju i da li bi religija trebalo da ima državu i da li bi država trebalo da ima religiju.

(Fena)

Share This Article