Potomci muslimana Andaluzije traže špansko državljanstvo

sanel
By sanel

U nastojanju da očuvaju uspomenu na Al – Andalus, muslimanska udruženja su pozvala španske vlasti da daju muslimanima, protjeranim iz Španije 1609. godine, državljanstvo i ista prava, kao što su dali Židovima.

“Španija treba dati ista prava svima koji su protjerani, inače je njihova odluka selektivna, ako ne i rasistička”, kazao je Bayi Loubaris, predsjednik Udruženja za povijesno nasljeđe Al – Andalus, za špansku novinsku agenciju EFE.

Poziv za dodjelu državljanstva protjeranim muslimanima uslijedio je nakon odluke španskog ministra pravosuđa, Alberta Ruiza – Gallardóna, da da državljanstvo potomcima protjeranih Židova Sefarda.

Ova odluka omogućit će potomcima sefardskih Židova, protjeranim iz Španije 1492. godine, da ponovo steknu špansku nacionalnost.

Prema navodima židovskih udruženja, očekuje se da gotovo 3,5 miliona Židova Sefarda podnese zahtjev za špansko državljanstvo, nakon više od pet stoljeća u izgnanstvu.

Udruženje Al – Andalus je pozdravilo tu odluku, smatrajući je pozitivnom, i priznanjem “krivice Španije zbog protjerivanja svojih državljana”, objasnio je Loubaris.

Pozvao je, međutim, da se ista prava daju muslimanima protjeranim iz Španije 1609. godine. Uz prava, potomci muslimana protjeranih iz Španije traže i da se prepozna doprinos muslimana španskoj kulturi i baštini.

Nakon pada Granade 1492. godine, muslimani Španije bili su izloženi progonima, mučenjima, masovnim ubistvima, prisilnim obraćenjima na kršćanstvo, inkviziciji, i masovnim egzodusima. Njihove su džamije ili porušene ili pretvorene u crkve.

Muslimani su vladali Španijom stoljećima, od 711 do 1492. godine. Danas, u Španiji živi oko 1,6 miliona muslimana, što čini oko 3,4 posto stanovništva. Oko 1,1 milion su stranci, dok su 464,978 hiljada španski muslimani.

(Vakat.ba)

Share This Article