Saudijski fond: Šest miliona dolara za strateške projekte u Goraždu

sanel
By sanel

Saudijski fond prihvatio je prijedlog Općine Goražde i odobrio kredit od 6 mil USD sa minimalnom kamatnom stopom, saopštio je načelnik općine Goražde Muhamed Ramović za zvanični općinski sajt.

Rekao je da grejs period iznosi 5 godina, da je kamatna stopa svega 2%.

– Dobili smo najpovoljniju kamatu, to su zapravo samo troškovi administracije jer će iz Saudijskog fonda vršiti nadzor i pratit će realizaciju projekata, kao što prate u svim zemljama odnosno u oko 80 zemalja u kojima realizuju projekte. Vrlo je važno napomenuti da je kredit na 25 godina i da se vrši povrat PDV-a i s te strane da će Općina Goražde će ponovo imati 1,53 mil KM povrata od PDV-a obzirom da je sporazum između BiH i Saudijske Arabije tako sačinjen i mi smo jako sretni zbog ovog projekta – rekao je Ramović.

U narednim danima, navodi, potrebno je da Općinsko vijeće donese još jednu Odluku, zatim da Federalno ministarstvo provede procedure i predloži Vladi Federacije sve neophodne aktivnosti, Federalnom i državnom Parlamentu, a zatim Predsjedništvu i time bi se stvorili uslovi za potpisivanje.

– Što se tiče Saudijskog fonda, oni su Odluku donijeli i čekaju sve naše procedure koje će potrajati sigurno sedam-osam mjeseci dok se sve provede, a onda će predstavnici Saudijskog fonda doći i zvanično potpisati sa Predsjedništvom i sa gospodinom Bevandom Ugovor o zaduživanju BiH u iznosu od 6 mil USD namjenskih za infrastrukturu u Općini Goražde.

Ramović je istakao zadovoljstvo što će biti zamijenjene cijevi sekundarne vodovodne mreže i da će se ići sa rekonstrukcijom i modernizacijom puteva koji su predviđeni programom ovog kredita, te da će se graditi i most u Vitkovićima koji će otvoriti desnu obalu Drine i olakšati povratnicima, ali i doprinijeti razvoju nove, pete industrijske zone u Vitkovićima.

– Dakle, ono što je najvažnije jeste da sredstva neće ići preko Općine, što je jako dobro, kao i dosadašnji projekti koje smo radili sa Turskom, sa Svjetskom bankom, sve će ići preko Države i preko firmi koje će izvoditi radove. Općina je ovdje samo servis koji sve treba da pripremi. Imamo gotove projekte, i mislim u narednih 7-8 mjeseci da se ovo realno ne može sve završiti zbog Vlada, Parlamenta, Predsjedništva, određivanja termina potpisivanja, ali odmah će po potpisivanju sva sredstva biti operativna.

(indikator.ba)

Share This Article