Libija slavi trogodišnjicu revolucije

sanel
By sanel

Libijci obilježavaju treću godišnjicu revolucije koja je svrgnula višedecenijskog vođu Muammara Gaddafija. 

Nakon što je uklonjen s vlasti, u Libiji je stvoren sigurnosni vakum. Atentati, kidnapiranja i bombaški napadi česta su pojava.

Formirana je krhka vlada, ali novi ustav i dalje nije donesen. Militantne grupe koje su učestvovale u revoluciji odbijaju predati oružje i često se međusobno sukobljavaju.

Uprkos tome, na ulicama i trgovima, naročito onim u Tripoliju, u toku su velike proslave treće godišnjice libijske revolucije.

Revolucionarne pjesme, koje su se mogle čuti na trgovima i u kafanama tokom libijske revolucije, ponovno odjekuju Tripolijem.

Ukrašene ulice

Ulice su pred proslavu godišnjice revolucije ukrašene nacionalnim simbolima.

Khaled al-Magrebi sa svojim prijateljima čisti i ukrašava ulicu. Uglavnom to rade o svom trošku, uz pomoć doniranih sredstava i neznatne podrške države.

“Mi iz ulice Fashloom svake godine pokušavamo organizirati bolju proslavu i uključiti više ljudi. Ove godine će, iz kuća koje su bliže ulici, biti dijeljeni tradicionalni slatkiši i cvijeće”, kazao je Magrebi.

Proslava nije mogla proći bez pirotehničkih sredstava. A na zidovima su crtani grafiti i ispisivani slogani libijske revolucije.

Badr al-Din je likovni umjetnik i kaže kako ga je želja da učestvuje u ovoj proslavi dovela čak preko okeana.

Obilježavanje godišnjice

“Došao sam ovamo zbog proslavljanja godišnjice revolucije 17. februara. Želio sam svojim kreacijama u ulici Fashloom učestvovati u obilježavanju godišnjice ovog velikog događaja”, rekao je Din.

Proslava će proteći bez učešća političkih stranaka i političara.

Libijci kažu kako je to bila revolucija naroda i da proslava njene godišnjice treba proći bez politike.

Na ulicama Tripolija nema više demonstracija niti znakova političkih neslaganja, barem ne tokom proslavljanja godišnjice revolucije.

Sedamnaesti februar će, barem nakratko, ponovno ujediniti sve Libijce.

(AJ Balkans)

Share This Article