Propali pregovori Pakistana s talibanima

sanel
By sanel

Mirovni pregovori između pakistanske Vlade i talibanskih pobunjenika propali su u ponedjeljak, nakon što su pobunjenici rekli da su pogubili 23 vojnika u znak osvete zbog vojnih operacija u regijama kod afganistanske granice, javljaju svjetske novinske agencije.

Irfan Sidiqi, glavni Vladin pregovarač s talibanima, izjavio je da su pregovori otkazani te da nema smisla sastati se s njihovim predstavnicima nakon ubistva vojnika.

Frakcija pakistanskih talibana Tehreek-e-Taliban Pakistan sa sjeverozapadnog poddručja Mohmanda saopćila je u nedjelju navečer da je pogubila 23 vojnika, koje je otela prije gotovo četiri godine nedaleko od granice s Afganistanom.

Pakistanski premijer Navaz Sharif osudio je u ponedjeljak navodna ubistva i nazvao ih “gnusnim”.

Razilaženje u mišljenjima

“Takvi incidenti imaju iznimno negativni utjecaj na dijalog u toku, kojim se želi unaprijediti mir”, naglasio je Sharif.

Četveročlani Vladin pregovarački tim odmah se povukao iz mirovnih pregovora, koji su trebali biti održani u ponedjeljak u sjeverozapadnom gradu Akora Hataku.

Sharif je objavio početak pregovora s talibanima 29. januara, kako bi se “dala još jedna prilika miru” nakon sedmogodišnje pobune, koja je odnijela gotovo 7.000 života.

Posmatrači kažu da se dvije strane razilaze u mišljenjima o bitnim pitanjima i neki stručnjaci dvoje da su talibanski čelnici u stanju kontrolirati cijelu organizaciju u kojoj se neke frakcije, kako se vjeruje, protive miru.

(AJ Balkans)

Share This Article