Ranjeno 17 Palestinaca u sokobima sa izraelskim vojnicima

sanel
By sanel

Sedamnaest Palestinaca su ranili u petak izraelski vojnici na sjeveru pojasa Gaze, doznaje se iz palestinskih medicinskih izvora.

Sedamnaest Palestinaca je ranjeno istočno od Džabalije kada su izraelski vojnici na straži blizu granice pucali na nih, precizirao je agenciji AFP Ašraf al-Kudra, glasnogovornik urgentnih službi na palestinskom teritoriju kojim upravlja Hamas.
 
On je precizirao da je 13 osoba ranjeno iz vatrenog oružja, a da su četiri osobe povrijeđene suzavcem.

Jedna izraelska vojna glasnogovornica je potvrdila agenciji AFP da je “u petak bilo niz sukoba istočno od Džabalije i da su stotine Palestinaca bacali kamenice i pokušavali da oštete sigurnosni zid između pojasa Gaze i Izraela”.

– Naši vojnici su pokušali da udalje masu ljudi sredstvima protiv nereda i pucali su u noge glavnih izazivača nereda – precizirala je ona.

Incidenti su bili česti u petak, koji je dan sedmičnih demonstracija na poziv zajednice koja podržava poljoprivrednike čija se zemlja nalazi u toj zoni i osuđuje izraelsku blokadu pojasa Gaze.

Prema sporazumu o primirju između Izreala i Hamasa koji je stupio na snagu krajem novembra 2012. godine, izraelska vojska je dozvolila palestinskim poljoprivrednicima da obrađuju svoju zemlju u “tampon zoni” duž granice, unutar pojasa Gaze.

(Fena)

Share This Article