Putin podržava Sisija za predsjednika Egipta

sanel
By sanel

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da bi podržao predsjedničku kandidaturu zapovjednika egipatske vojske Abdul-Fattaha al-Sisija, poželivši mu sreću nakon razgovora održanih u Moskvi.

“Znam da ste se Vi, gospodine ministre odbrane, odlučili kandidirati za predsjednika Egipta”, rekao je Putin.

“To je veoma odgovorna odluka… Želim vam sreću u svoje lično i u ime ruskog naroda.”

Sisi, za koga mnogi smatraju da će se kandidirati za mjesto prvog čovjeka Egipta, još nije zvanično objavio da će se kandidirati.

Sisi i Nabil Fahmy, egipatski ministar vanjskih poslova, odvojeno su razgovarali sa Sergejem Šojguom i Sergejem Lavrovom, ruskim ministrima odbrane i vanjskih poslova.

“Pomno pratimo situaciju u vašoj državi. Želimo da Egipat bude snažna i stabilna zemlja”, kazao je Šojgu  na sastanku sa Sisijem, prenijela je ruska informativna agencija Interfax.

“Trenutno, važno je usvojiti novi ustav Egipta na nacionalnom referendumu… Vjerujemo kako djeluju vaši napori na uspostavi stabilnosti u zemlji.”

Podrška borbi

Šojgu je, također, dodao da Moskva podržava napore Kaira u “borbi protiv terorizma”.

“Razgovarat ćemo o nekim važnim pitanjima vojne i vojno-tehničke saradnje, uvjetima u vezi s tim i budućim planovima… Zainteresirani smo za razvoj takve saradnje. Saradnja između naših zemalja ima duboke historijske korijene”, kazao je on.

Reporter Al Jazeere Paul Brennan je, javljajući se iz Moskve, kazao kako su dobro obaviješteni izvori naveli da bi se tokom ove posjete mogao potpisati značajan ugovor o oružju.

Ruski i egipatski mediji objavili su izvještaje o pregovorima o sporazumu o oružju, vrijednom dvije milijarde američkih dolara, koje bi finansirale zaljevske zemlje. U izvještajima je rečeno da bi ovaj sporazum uglavnom finansirale Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Ako se potpiše, to će naglasiti podršku zaljevskih zemalja egipatskoj vladi koju podržava vojska.

Ova posjeta se, također, smatra potezom kojim bi se smanjila egipatska ovisnost o Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što su njihovi odnosi zahladili poslije svrgnuća bivšeg egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, te nakon oštrog odgovora na proteste koji su uslijedili nakon svrgnuća.

Lista saveznika

Prema riječima Brennana, egipatske vlasti su kazale kako ne žele da se odreknu svojih odnosa sa SAD-om, ali da umjesto toga rade na raznolikosti i širenju liste svojih međunarodnih saveznika.

Sisi je u jednoj od rijetkih prilika bio obučen u civilnu odjeću na putu za Moskvu, što je potpirilo spekulacije kako pokušava da djeluje predsjednički prije objave da se kandidira za mjesto prvog čovjeka zemlje. Vrhovno vojno tijelo zemlje je ranije podržalo njegovu kandidaturu.

(AJ Balkans)

Share This Article