Erdogan pozvao Gulena da odmjere snage na izborima

sanel
By sanel

Turski premijer Reccep Tayyip Erdogan pozvao je vođu pokreta Hizmet Fethullaha Gulena da osnuje političku stranku kako bi mogli odmjeriti snage na idućim izborima.

Raskid savezništva turskog premijera i vođe pokreta Hizmet odjeknuo je širom svijeta.

Uslijedile su međusobne optužbe za korupciju, netransparentnost i formiranje paralelnih struktura u državi.

Erdoganova vlada je suspendovala, otpustila ili premjestila osumnjičene članove Gulenovog pokreta koji su radili u policiji i pravosuđu, a mediji bliski Gulenu pokrenuli su oštru kampanju protiv premijera Erdogana i njegove Stranke pravde i razvoja.

Glas medija

Ahmet Tasgetiren je kolumnista provladinih novina Star.

“Nije riječ samo o ljudima iz sigurnosnih snaga, niti o ljudima iz sudstva. Vlada kaže da je i u drugim oblastima primijetila postojanje paralelne strukture i na to odgovorila – mi tako nešto ne možemo prihvatiti, niti to može prihvatiti bilo koja druga stranka u Turskoj, niti bilo koja vlada u svijetu”, kaže kolumnista Ahmet Tasgetiren.

Analitičari vjeruju da su Gulenove pristalice u pravosuđu i policiji bili ključni saveznici Erdoganovoj vladi u rušenju kemalističkog establišmenta unutar vojske.

Kolumnista novina Zaman Ihsan Yilmaz, koje inače podržavaju Gulena, kaže da je pokret preživio i gora vremena.

”Vlada, naravno, može suzbiti predstavnike pokreta u medijima, u prosvjeti ili gdje već. Ali ne može suzbiti same njegove članove. To je u prošlosti pokušao uraditi kemalistički establišment. Čak se vodio osmogodišnji sudski proces protiv Gulena zbog optužbi za terorizam. Kontrolisali su sudove i cjelokupno pravosuđe, ali osam godina nisu mogli dokazati ništa protiv njega”, kaže Hasan Yilmaz.

Glas javnosti

Novinari s kojima smo razgovarali su na suprotnim stranama kada je riječ o raskolu Erdogana i Gulena. Međutim, i Turska javnost ovdje u Istanbulu je podijeljenog mišljenja, kaže reporter Al Jazeere Harun Karčić.

”Hodža ide pogrešnim smjerom, jer sa daljine pokušava upravljati ovdje. Tako ne može. Erdogan je za nas dobar čovjek”, kaže Haris.

Gurcen misli drugačije: ”Erdogan griješi. Veoma je težak čovjek.”

”Nisam posebno ni volio Gulena, ali nakon ovih dešavanja – moje simpatije prema njemu su pale”, kaže Hamza.

A Yildiray se nada “da će sve na dobro izaći”.

Pristalice Gulenovog pokreta otvoreno su podržale Erdoganovu Stranku pravde i razvoja na prethodnim izborima.

Sada se postavlja pitanje – za koga će glasati na narednim?

(AJ Balkans)

Share This Article