Reis Kavazović: Političari moraju početi razgovarati

sanel
By sanel

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović poručio je nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom u Sarajevu, da politički lideri u Bosni i Hercegovini konačno moraju početi razgovarati jer je to  preduslov svih mogućih rješenja, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kazali smo da bi sada svaka pomoć bila u tome da se pomogne, prije svega, oko zapošljavanja mladih ljudi, prevazilaženja ovog socijalnog stanja koje vlada u BiH. Naravno, kazali smo da bi preduslov svega toga bio da se politički lideri u BiH jednom dogovore oko onoga što trebaju raditi i kako trebaju rješavati ova pitanja”, pojasnio je Kavazović.

Kako kaže, stanje u BiH je sa tog aspekta vrlo ozbiljno i “ministar se složio sa nama da bi to trebali biti prioriteti svih ljudi koji danas odlučuju u BiH”.

Govoreći o jučerašnjem sastanku člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa predstavnicima Međureligijskog vijeća u BiH, Kavazović je kazao da, da bi se stanje u BiH poboljšalo, političari moraju početi razgovarati.

“Oni ne razgovaraju, to je problem. Oni vode nekakve političke, ne znam kako bih kazao, ratove unutar sebe. Dakle, političari odgovorni za ovo stanje i za ovaj narod, moraju sjesti i početi razgovarati. To je preduslov svih mogućih rješenja u BiH. Ako toga nema, mi klizimo u vrlo opasno stanje”, poručio je Kavazović.

Šef turske diplomatije, koji je sinoć doputovao u posjetu Sarajevu povodom posljednjih događaja u BiH, ranije danas je održao odvojene sastanke sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, te članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Nebojšom Radmanovićem.

Davutoglu se sastao i sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom te ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Ministar Davutoglu bi danas u poslijepodnevnim satima trebao okončati posjetu Sarajevu.

(Anadolija)

Share This Article