Davutoglu u BiH: Pozitivno što protesti nisu etnički

sanel
By sanel

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu počeo je službeni dio posjeta Sarajevu sastankom sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, te poručio nakon susreta kako je „Turska na svim nivoima spremna da pomogne u očuvanju stabilnosti i blagostanja u BiH“.

„Neophodna je politička reforma. Vrijeme je da sve političke snage rade na efikasnom funkcioniranju zemlje. Turska je već dala kredit od 100 miliona eura za zbrinjavanje povratnika i tu smo opet da pomognemo. Ipak, mislim da je vrijeme da financijski pomognu i drugi, najprije međunarodna zajednica“, rekao je Davutoglu.

Al Jazeerina reporterka Nataša Krstin javlja kako se ministar Davutoglu osvrnuo i na demonstracije koje već osmi dan traju u BiH.

„Pozitivno je to što demonstracije nemaju etnički i vjerski predznak. Svi moraju biti jako pažljivi, jer pojačanje napetosti može biti rizik za BiH i cijelu regiju“, ocijenio je Davutoglu, uz napomenu kako je i potrebno otvoriti put BiH prema članstvu u NATO-u.

Izetbegović: Demonstracije imaju dirigente

Izetbegović je također govorio o demonstracijama u Sarajevu i drugim bh. gradovima te istaknuo kako je „spontani bunt počeo dobivati fizionimiju i organizaciju koja ima svoje dirigente“.

„Cilj je uništiti vlast na teritoriji gdje žive Bošnjaci i napraviti jasnu liniju između ‘vas’ i ‘nas’, odnosno dijela zemlje u kojoj je haos i onog gdje nije“, poručio je Izetbegović.

Davutogluu je prenio kako je važno sačuvati stabilnost u državi, što prije organizirati izbore, a „od prijatelja očekuje pomoć za rješavanje problema koje ne mogu sami da riješe“. U tom smislu, očekuje i financijsku pomoć od Turske.

Nakon susreta s Izetbegovićem, turski šef diplomacije odvojeno će se sastati s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, kao i sa članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Razgovarat će i s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Huseinom Kavazovićem te Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom.

Kritičan trenutak za BiH

Ministar Davutoglu prethodno je, na početku posjeta Bosni i Hercegovini, poručio kako je „Turska uvijek u kritičnim razdobljima bila uz BiH, a posjet Sarajevu samo je potvrda te podrške“.

Potvrdio je kako je njegov posjet „malo iznenadan zbog posljednjih događanja u BiH“ te najavio kako će sa svim sugovornicima razgovarati o svemu što se događalo posljednjih tjedan dana i njihovima razlozima.

„Turska je uvijek u kritičnim razdobljima bila uz Bosnu i Hercegovinu, ovo je kritičan i važan korak za stabilnost, mir i sigurnost BiH. To je bio razlog da nakon jučerašnje posjete Tunisu promijenim svoj raspored i umjesto povratka u Ankaru, dođem u Sarajevo“, istaknuo je šef turske diplomacije.

Naglašavajući podršku miru, stabilnosti, sigurnosti, teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu BiH, Davutoglu je rekao kako će država Turska uvijek biti uz svoju braću u BiH te da je želio to još jednom potvrditi posjetom Sarajevu.

‘Razgovarati sa svim stranama’

Odgovarajući na novinarsko pitanje o posjeti predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića Mostaru, a zatim i posjeti predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika Beogradu, Davutoglu je kazao kako je i na sastanku ministara vanjskih poslova u Bruxellesu jasno rekao da „ako se želi pomoći BiH mora se razgovarati sa svim stranama u toj zemlji“.

„Ako svako bude razgovarao samo s jednom stranom, to bi moglo otvoriti mogućnost pogrešne polarizacije. U Bruxellesu sam također rekao da je početak posjeta BiH od Sarajeva, izraz poštovanja njenom integritetu i političkom jedinstvu. Srbija i Hrvatska imaju značajne i važne veze s BiH i u tom smislu to su zemlje koje će doprinositi miru i stabilnosti BiH, a ujedno i zemlje s kojima i Turska ima jako dobre odnose. Istovremeno to su zemlje s kojima smo razvili mehanizam trojnih sastanaka na najvišem nivou“, rekao je Davutoglu.

Istaknuvši važnost razgovora sa svim stranama u BiH, Davutoglu je naglasio i važnost upućivanja jednakih poruka i savjeta svima kako bi se otklonila svaka mogućnost nastanka bilo kakvog problema i njegovog širenja na regiju.

Možda i u Beograd i Zagreb

Davutoglu je nakon posjete Sarajevu najavio i mogućnost posjeta Beogradu i Zagrebu.

Na početku posjete Sarajevu, obišao je Baščaršiju, Gazi Husrev-begovu džamiju, a potom i obišao mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam u Sarajevu, gradu koji prihvaćam kao svoju drugu kuću. Posjetu BiH započeo sam obilaskom mezara Alije Izetbegovića, velikog lidera i velikog čovjeka, ne samo sa stanovišta BiH, nego i sa svjetskog stanovišta“, pojasnio je Davutoglu.

(AJ Balkans)

Share This Article