Afganistan će osloboditi 65 talibanskih zatvorenika

sanel
By sanel

Afganistan je saopćio u utorak da će ubrzati oslobađanje talibanskih zatvorenika uprkos američkim upozorenjima da su oni prijetnja za NATO i afganistanske snage.

Kabul je 9. januara saopćio da će ukupno 72 zatvorenika iz zatvora u Bagramu, blizu Kabula, biti oslobođena zbog nedostatka dokaza, što je izazvalo žestoka protivljenja SAD-a.

– Afganistanske vlasti su zaključile da nema ni jednog dokaza protiv 72 od 88 zatvorenika. Za sada ćemo ih osloboditi 65 – izjavio je u utorak Abdul Šukur Dadras, član vladinog organa za pitanje zatvorenika u Bagramu.

Ova oslobađanja predstavljaju dodatni kamen spoticanja između Kabula i Washingtona u trenutku kada SAD pokušava da ubijedi predsjednika Hamida Karzaija da potpiše sporazum o bilateralnoj sigurnosti i nastavku strane vojne prisutnosti poslije 2014.

Američke snage u Afganistanu navele su u saopćenju da su ovi zatvorenici “izvor legitimne zabrinutosti” za afganistanske i međunarodne snage koje se od kraja 2001. godine suočavaju s krvavom talibanskom pobunom.

(Fena)

Share This Article