Jemen: Revolucija donijela samo nove podjele

sanel
By sanel

Jemen je postao federalna država, odlučilo je Nacionalno vijeća za dijalog. Komisija, koja je radila na određivanju granica federalnih područja, predložila je podjelu zemlje na šest federalnih jedinica.

Prilikom određivanja granica, komisija je uvažavala geografske, ekonomske i društvene odrednice tih područja. Uprkos velikom konsenzusu kojim je dogovor postignut, i dalje postoje strahovi da će doći do podjele zemlje, koja je 1990. godine postala jedinstvena država ujedinjenjem Sjevernog i Južnog Jemena.

Federalna podjela bit će unesena u novi ustav, na kojem Ustavotvorna komisija i dalje radi.

Tri godine nakon revolucije, kojom je sa vlasti zbačen predsjednik Ali Abdullah Saleh, sigurnosna situacija u Jemenu se pogoršava. Također, podjela u zemlji je sve više, a građani kažu da ne vide nikakav napredak.

Revolucija u početnoj fazi

Mladi u Jemenu traže radikalnije promjene. Protestiraju uz iste slogane kao 2011. godine i protiv istog čovjeka zbog kojeg su tada izašli na ulice, bivšeg predsjednika Saleha. Tvrde da su ostaci nekadašnjeg režima i dalje na vlasti.

“Narodna revolucija još nije počela. Tek je u početnoj fazi. Borit ćemo se dok ne uklonimo sve tirane i kriminalce te dok naša revolucija ne zahvati svaku instituciju u zemlji”, kaže jedan nezadovoljni stanovnik Jemena.

“Ako pitate građane Jemena o jedinoj istinskoj promjeni u posljednje tri godine, reći će vam da je to odlazak predsjednika Saleha. Međutim, čak i u vezi s tim vodi se rasprava i mnogi se pitaju je li zaista u potpunosti uklonjen sa scene”, javlja iz Sanaae reporter Al Jazeere Mohamed Vall.

Saleh je odstupio sa vlasti pod pritiskom naroda, no polovina aktuelnih članova ureda i dalje mu je lojalna. I danas ima veliki utjecaj na vojsku i političku scenu Jemena.

I dok njemu, kako se čini, dobro ide u novoj ulozi moćnika iz sjene, problema u zemlji je sve više. Sigurnosna situacija diljem Jemena se pogoršala. Sve je više atentata i eksplozija, a plemenske paravojne jedinice preuzele su kontrolu nad više okruga.

Povećava se i broj smjelih napada boraca povezanih s Al-Kaidom i drugih oružanih frakcija, poput onog u centru glavnog grada Sanaae u januaru, kada su napadači 22 sata pod opsadom držali Ministarstvo odbrane. A za nasilje niko ne odgovara.

‘Zemlja se raspada’

“Stari režim je bio kao karcinom, zbog kojeg je zemlja trunula i u socijalnom i u političkom smislu, do trenutka kad se potpuno raspala. Jednog dijela karcinoma smo se riješili, ali to je samo dio, bolest je i dalje u našem sustavu”, objašnjava analitičar Abdelghany al-Aryani.

U starom komercijalnom centru Sanaae mnogo je protivnika revolucije.

“Nije bilo napretka, stanje je samo gore, u politici, ekonomiji, na svakom polju. Sve je više pljački i silovanja”, jedno je od mišljenja koja se mogu čuti od građana.

“Promjena je bila negativna. Ako krenete odavde do Hodeide, proći ćete kroz 20 plemenskih punktova. Zemlja se raspada”, tumače drugi.

Dok građani Jemena obilježavaju treću godišnjicu početka revolucije, mnogi insistiraju da će se nastaviti boriti za istinske promjene.

(AJ Balkans)

Share This Article