Delegacija iz južnog Sandžaka na prijemu kod Reisu-l-uleme

sanel
By sanel

Delegacija iz Južnog Sandžaka, predvođena pomoćnikom muftije sandžačkog za Južni Sandžak hfz. Abdurrahmanom-ef. Kujevićem, bila je gost Rijaseta IZ-e u BiH, i tom prilikom se srela sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem. U delegaciji su bili predstavnici vjerskog, političkog i kulturnog života iz Plava, Rožaja, Petnjice, Bijelog Polja i Pljevalja, predstavljajući institucije i organizacije: Muftijstvo sandžačko, na čelu sa hfz. Abdurrahmanom Kujevićem, Bošnjačku demokratsku zajednicu u CG koju je predstavljao predsjednik, gospodin Hazbija Kalač, zatim Bošnjačku kulturnu zajednicu koju je predstavljao gospodin Dževat Musić. Delegaciju su dalje sačinjavali profesor Sead ef. Jasavić, Amer Hodžić, Almir Muratović, predstavnik NVO “Sandžak EU regija”, Damir Softić, Edin Talić, Fikret Zoronjić, predstavnik NVO “Ikre” i Admin Čelebić, predsjednik kluba džematlija “Taslidža” iz Pljevalja.

Sandžačka delegacija je u razgovoru sa reisul-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem razmijenila stavove po brojnim značajnim pitanjima, posebno se osvrćući na pitanja institucionalnog jedinstva Bošnjaka, te posebno pitanja budućeg ustrojstva islamske zajednice i budućeg statusa Muftijstva sandžačkog kao i Islamske zajednice u Crnoj Gori u okrilju jedinstvene islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu.

Reisul-l-ulema je ponovo naglasio da su Bosna i Sandžak domovinski prostor za sve Bošnjake svijeta te da će i buduće ustrojstvo Islamske zajednice saglasno tom stavu normativno tretirati ovo važno pitanje.

(Mesihat)

Share This Article