Rasisti u Londonu patroliraju muslimanskim ulicama u oklopnim džipovima i provociraju muslimane

sanel
By sanel

Vjerski lideri u Londonu ujedinili su se u osudi incidenta koji je upriličila jedna ekstremistička grupa rasista organizujući takozvane Hrišćanske patrole u ulicama i blokovima sa većinskim muslimanskim stanovništvom u istočnom dijelu Londona.
 
Ekstremistička grupa je, piše britanski portal express.co.uk, bliska ultradesničarskoj Britanskoj nacionalnoj partiji (British National Party). BNP je osnovana 1982. godine i najveća je rasistička organizacija u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Hrišćanske patrole u dva oklopna vozila obilaze ulice sa većinskim muslimanskim stanovništvom i nude stanovnike cigaretama i pićem, javlja express.co.uk, a prenose ostali mediji na ostrvu.

Prem riječima patroldžija ovo je bila njihova reakcija na sličan poduhvat kada je nacionalistička grupa Prvo Britanija (Britain First) provezla dva oklopna vozila iz zalivskog rata duž Brik Lejna, najpoznatije londonske ulice sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Oni su rekli da su tamo bili kako bi “branili britansko tlo od muslimanskih ekstremista”, i da su jednostavno reagovali na takozvane “muslimanske patrole”, koji su osuđeni u decembru 2013. zbog maltretiranja nemuslimana u tom kraju grada.

Tzv. muslimanske patrole bile su u službi islamskog propovjednika Anjema Kudarija (Anjem Choudary), bivšeg lidera zabranjene Al Muhadžiron grupe (Al Muhajiroun).

Kada se pojavio na internetu, video Hrišćanske patrole automatski je podigao tenzije u tom dijelu Istočnog Londona. U filmu jedan britanski rasista kaže: “Ovo je naša zemlja. Ako želite da živite ovde morate da se pridržavate naših zakona”.

U poslednjem dijelu snimka, rasisti su otišli ispred džamije u Istočnom Londonu, jedne od najvećih u Britaniji, gdje su pili, pušili i razvili baner na kojem je pisalo “Mi smo Britanci – Otpor”.

Lokalni biskup i predsjednik džamije u Istočnom Londonu izdali su zajedničko saopštenje u kojem osuđuju incident.

(vakat.ba)

Share This Article