Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Vojna vježba S. Arabije, SAD-a i Malezije

1.1kviews

Snage Saudijske Arabije, SAD-a i Malezije počele su zajedničku vojnu vježbu u sjeverozapadnoj vojnoj oblasti Saudijske Arabije.

Saudijska novinska agencija SPA javlja da u vojnoj vježbi pod nazivom “Koplja Sjevera 2016” učestvuju specijalne, kopnene, pomorske i zračne jedinice iz Saudijske Arabije, SAD-a i Malezije.

Jačanje vojne saradnje, sticanje zajedničkih iskustava, jačanje pripravnosti i vojne spremnosti su navedeni ciljevi međunarodne vojne vježbe.

Vojna vježba će trajati dvije sedmice, a održava se u jeku napetih odnosa u regiji zbog aktuelne krize u Jemenu.

Brodovi, avioni, mornarička pješadija
Saudijska Arabija i Bahrein počeli su prije nekoliko dana zajedničke pomorske vježbe nazvane “Most-17”, nakon što su saudijske jedinice Istočne flote i specijalne pomorske snage stigle u luku mornaričke baze Mina Salman u Bahreinu kako bi učestvovale u vježbama.

Taj manevar uslijedio dvije sedmice nakon što su snage saudijske mornarice završile s vježbama “Štit Zaljeva 1” u vodama Perzijskog zaljeva, Hormuškog moreuza i Omanskog mora.

U vježbama su učestvovale pomorske snage saudijske Istočne flote, ratni brodovi, avioni, mornarička pješadija, elitne mornaričke jedinice i druge grupe.

(Agencije)