Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Škola u Danskoj zabranila nošenje nikaba svojim učenicama

645views

Obrazovni centar u predgrađu Lingbi u Kopenhagenu zabranio je učenicima da nose nikab koji pokriva najveći dio lica, javili su danas lokalni mediji. Školski zvaničnici insistiraju na tome da nova politika nije vjerski motivisana.
“Slobodna i neometana komunikacija zahtijeva da jedni drugima vidimo lica. Stoga nije dozvoljeno da pokrivamo oči, nos ili usta dok smo uključeni u nastavu”, objavila je škola na svom Facebook profilu, prenosi medijska mreža “Lokal Denmark”.

Škola u Lungbiju je prošle jeseni promijenila svoja pravila u vezi sa ovim pitanjem. Međutim, javnost je tek ove sedmice upoznata sa novom odlukom, nakon što je ista objavljena na Facebook profilu.

Školske vlasti su rekle šest učenica da mogu da pohađaju nastavu samo ukoliko uklone svoje nikabe, a, ukoliko odbiju da se povinuju novom pravilu, ponuđena im je mogućnost elektronskog učenja, javili su lokalni mediji, prenosi “Sputnjik”.

(SRNA)