Vijestiiiiii

147 nedužno ubijenih Afganistanaca: “Bombe padaju na kuće pune prestrašenih seljaka”

351pregledi
Američka vojska potvrdila je smrt civila u borbama na zapadu Afganistana, zbog čega je predsjednik Hamid Karzai pozvao na obustavljanje zračnih napada unutar granica Afganistana.

Seljaci iz provincije Zapadni Farah dali su vlastima listu od 147 poginula civila i izvijestili o tome da bombe padaju na kuće pune prestrašenih seljaka, uključujući žene i djecu. U zajedničkoj izjavi američke vojske i afganistanske vlade, vojska SAD-a potvrdila je da među žrtvama ima i civila, ali ističe da nije moguće utvrditi njihov tačan broj jer su tijela već pokopana, prenose svjetski mediji.

Incident je izazvao javnu osudu zbog stradanja civila u zračnim udarima, problem koji već dugo opterećuje odnose Kabula i Washingtona. Zasjenio je i susret Karzaia sa američkim predsjednikom Barackom Obamom ove sedmice u Washingtonu. Karzai je gostujući na američkoj televiziji pozvao na prekid zračnih napada. “Zračni udari su neprihvatljivi”, rekao je Karzai CNN-u i dodao da je Obama izrazio “tugu i izvinjenje” zbog stradanja civila. “Terorizam nije u afganistanskim selima i kućama. Teroriste ne možete poraziti zračnim udarima”, rekao je tada Karzai.

(24sata.info)