Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

114 država podržava ograničavanje prava veta u Savjetu bezbjednosti

746views

U ovom trenutku 114 država podržava ideju ograničavanja prava veta koje imaju stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, izjavila je ministarka inostranih poslova Lihtenštajna Aurelija Frik.

„Odgovor na ovu inicijativu je bio nedvosmislen. U ovom trenutku ju je potpisalo 114 država, malih i velikih, iz svih dijelova svijeta, uključujući većinu sadašnjih članica SB“, rekla je Frikova, otvarajući sjednicu u okviru Generalne skupštine UN.

Ministarka je učesnica međunarodne kampanje kojom se članice UN pozivaju da ne glasaju protiv rezolucija koje bi mogle da spriječe masovne zločine. Zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Vladimir Safronikov naglasio je ranije da je nedopustiva svaka ideja koja vodi ka oduzimanju prerogativa sadašnjih stalnih predstavnika SB, uključujući pravo veta.

Po njegovim riječima, mogućnost upotrebe veta stimuliše članove Savjeta da tragaju za izbalansiranim odlukama, a napad na pravo veta je pogrešan i sa istorijske i političke tačke gledišta.

Inicijativu o ograničenju prava veta stalnim članicama SB UN u slučajevima vezanim za zločine protiv čovječnosti predložila je 2013. godine Francuska. Kasnije je ovu inicijativu prihvatio i Meksiko. Moskva ne podržava ovu inicijativu, piše Sputnjik.

(NN)