zukorlic

Zukorlić: Napad u trenutku najave dijaloga Srba i Bošnjaka

Glavni muftija Mešihaša Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je da nije slučajno da se nedavni teroristički napad u Zvorniku dogodio u trenutku kada premijer Srbije Aleksandar Vučić najavljuje sveopšti dijalog Bošnjaka i Srba.

“Sve se to dešava baš u trenutku kada sa jedne strane imamo zveckanja u Banjaluci rezolucijama o osamostaljenju RS, a sa druge hrabar stav premijera Vučića, koji je ponudio novu viziju odnosa srpskog i bošnjačkog naroda. Previše je koincidencija da bi pametan čovek rekao da je to slučajno. Ako bih tražio motiv, tražio bih ga među onima koji mogu imati koristi od ovoga. Nema sumnje da Bošnjaci mogu imati bilo kakve koristi od ovoga”, rekao je Zukorlić u intervjuu za “Kurir”.

Na pitanje ko bi mogao da ima koristi od napada, Zukorlić je odgovorio da su to, uslovno rečeno, oni koji su protiv opstanka BiH, koji ne žele srpsko-bošnjački dijalog i otvaranje nove stranice između Srba i Bošnjaka.

Zukorlić je naveo da ne isključuje ni mogućnost da neko spolja ima potrebu da spriječi istorijsko pomirenje dva naroda. On je izjavio da islamska zajednica ima dobru komunikaciju sa aktuelnom Vladom Srbije.

“Ono što je pozitivno kod ove vlade jeste da nismo imali nikakve negativne udare, za razliku od prethodnog perioda. Još jedna dobra stvar je da imamo veoma pozitivne poruke u komunikaciji sa izvesnim predstavnicima ove vlasti. Ono što nedostaje jesu konkretni koraci u rešavanju nagomilanih problema i mislim da polako već i ova vlada ulazi u rizičan prostor da predugo odlaže njihovo rješavanje”, dodaje Zukorlić.

(Agencije)

Print Friendly  Zukorlić: Napad u trenutku najave dijaloga Srba i Bošnjaka pf button bothX