132

Zašto je IDIŠ napao Jermuk?

Preveo: Haris Osmanagić

Upitnici se nastavljaju nizati kada je u pitanju grupacija koja sebe zove “Da‘iš” ili (ne)”Islamska država.” Pitanja u vezi njihovog porijekla, programa rada i izvora finansiranja dobivaju i dalje samo nejasne odgovore. Okršaji i bitke u kojima učestvuju pogotovo su čudnovati.

Od svog pojavljivanja iz ničega, sa nikakvim vjerskim ili političkim temeljima, njihove mete su bili sirijski otpor i druge grupe koje se bore protiv brutalnog režima. Ne tako davno, IDIŠ je prijetio da će sa borbom nastaviti sve do Rima. Čudnovato, zaista, s obzirom da tako glasno nisu prijetili Damasku kako bi svrgnuli režim alevija i s obzirom na to da je Damask mnogo, mnogo, bliži.

Danas, ova organizacija napada palestinski izbjeglički kamp Jermuk, koji je bio pod brutalnom opsadom od strane sirijskog režima od 2013., nakon još jedne opsade u 2012. Više od 200 stanovnika kampa umrli su od gladi i bolesti, dok je, ukidanjem vode i električne energije od strane režima, došlo do ekstremno teških uslova u kampu, polahko uništavajući ono što je ostalo od populacije kampa [1]. Da ne spominjemo da su mnogi prinuđeni da jedu travu, mačke i štogod drugo nađu kako bi sačuvali gole živote. Pa, zašto onda IDIŠ napada ovaj izbjeglički kamp, nanoseći teške gubitke onima koji se bore protiv sirijskog režima?

Prije nego li odgovorimo na ova pitanja, bacimo pogled na najznačnije grupe koji su pružale otpor sirijskog režimu iz kampa Jermuk:

1. Eknafu Bejtil-Makdis – ova grupa je formirana prije nego je opsada Jermuka počeka, u martu 2013., kako bi branila kamp od napada sirijskog režima i njihovih saveznika. Arapske novine “El-Kuds” navode da ovu grupu uglavnom čine Palestinci i tvrdi da su povezani sa Hamasom [2], i jedna su od nekoliko drugih palestinskih grupa koji su dali podršku sirijskoj revoluciji. Drugi izvori navode da su ove grupe odustale od prethodnih povezivanja kako bi se ujedinili pod zastavom Eknafu Bejtil-Makdisa, nakon što nisu uspjeli da se ujedine pod drugom.

2. Džebhetun-nusra – neki izvori tvrde da je ova grupa prisutna u ovom kampu sa oko 300 boraca. Definitivno je i prisustvo pro-režimskog sentimenta u kampu, ujedinjenog pod zastavom Fethul-Intifade, Generalne komande Narodnog fronta (El-Džebhatuš-ša’bijje) i palestinske Džebhatun-nidal.

Ono što je navedeno kao razlog za napad IDIŠ-a na Jermuk početkom aprila jeste osveta grupi Eknaf, koja je prethodno uhapsila ljude za koje se smatra da su učestvovali u ubistvu jedne od vodećih ličnosti Hamasa, Jahje Havranija. 31. marta je postavljen je da vodi humanitarne aktivnosti u kampu a zatim je okrutno ubijen od strane maskiranih napadača dok je bio na putu na Palestinskoj Bolnici u Jermuku. Pokušaji Eknafa da uhapse počinioce doveli su do manjih okršaja na granicama Jermuka, kako bi se to na kraju pretvorili u sveopšti napada IDIŠ-a. Iako su borci Eknafa pružili odlučan otpor i iako je došlo do opakih borbi unutar kampa, IDIŠ i njihovi saveznici uspjeli su preuzeti kontrolu nad većinom kampa. Usljed razilaženja između Hamasa i brutalnog sirijskog režima došlo je do ubistva najmanje sedam čuvenih aktivista u drugoj polovini 2014. godine.[4]

Razlog koji IDIŠ navodi za napad na kamp otvara mnoga pitanja. Ukoliko je ubistvo Havranija bilo direktan povod za napad na kamp, bez obzira na to što niti u vojnom niti u političkom smislu nije imao nikakvog smisla, jedini zaključak do kojeg možemo doći jeste neka vrsta interesa, zajedničkog za IDIŠ i sirijski režim, u gušenje otpora u kampu Jermuk, jer je to nešto što sirijski režim ranije nije mogao sprovesti. Ovo pojačavaju i optužbe na račun IDIŠ-a da su počinili ubistvo, a njihova krvava sentimentalnost spram zastava i bespomoćnih civila nije poštedila ni 18 000 civila od 200 000 koliko je na početku bilo u kampu.

Sljedeća stvar koja usmjerava zaključaj u ovome smjeru jeste činjenica da je sirijski režim koristio do 20 eksplozivnih barela tokom napada IDIŠ-a, od kojih nijedan nije ciljao same borce IDIŠ-a, iako su sirijski i internacionalni mediji glasni i jasni da je IDIŠ jedini istinski neprijatelj i opasnost. Da ne spominjemo i optužbe na računa lidera Narodnog fronta, Ahmeda Džibrila, da je pomogao IDIŠ-u da uđe u kamp Jermuk [5].

U strateškom smislu, najveću korist od ove avanture ima režim, koji već odavno priželjkuje kontrolu nad Jermukom, kako bi zaštitio Damask sa sve četiri strane, a pogotov sa svoje južne i istočne. Dobro je poznato da je lokacija Jermuka od iznimne strateške važnost da se čuva baza moći u Damasku.

Jermuk je udaljen samo 7 km od Damaska, a kako se Damask širi, neki čak smatraju Jermuk dijelom Damaska. Jermuk se također graniči sa krajem zvanim El-Midan, koji je bio među pionirima u protestima protiv sirijskog režima i prvi ljudi koji su oružjem krenuli na tiraniju režima su bili iz ovog kraja. Uz to, Jermuk je u centru jedne ekstremno dinamičke regije: na sjeveru je sam glavni grad, a sa ostale strane je okružen Kademom, Tedamunom i Hadžerul-esvedom, svi u borbi protiv režima. Izbacujući kamp Jermuk iz ove jednačine, IDIŠ je učvrstio poziciju režima sa južne strane. Dodajući upitnu borbu IDIŠa protiv režima, koja je najčešće nepostojeća, slika veze između njih i režima postaje potpunija. Sada nemilosrdno cilja Palestince i Palestinski islamski otpor, dodajući još jednu liniju perverznosti na svoju ideologiju.

 

Izvor: www.islam21c.com

 

Bilješke:

[1] http://www.theguardian.com/world/2015/apr/10/yarmouk-is-being-annihilated-palestinians-in-syria-are-left-to-their-fate

[2] http://www.alquds.co.uk/?p=322181

[3] http://almoslim.net/node/231327

[4] http://www.alquds.com/news/article/view/id/552173

[5] http://almoslim.net/node/231327

 

Print Friendly  Zašto je IDIŠ napao Jermuk? pf button bothX