Impress your next Christmas party with a stylish cake that both delicious creative.. True sneaker heads treat their sneakers the way women treat those little dogs, we clean, walk and show our sneakers off to everyone. Following scientific investigation, the snake will be mounted for exhibition at the museum for about five years, and then returned for exhibition at Everglades National Park. cheap jerseys MaryJane stil skor har varit i stil i rtionden, och sm flickor br dem mer i r n ngonsin. She was waiting to sing about a different star. wholesale nba jerseys It was never sloppy, just about ease.. A stated progressive discipline program becomes a contract between the employer and the employee. cheap nfl jerseys In the latter phases, Kallis was involved in series wins across the cricketing world, including back to back triumphs in England and Australia. This was just an empty tin, it wouldn say anything to me. You heard me correctly, three dimensional shoes. cheap mlb jerseys Yet others argue that the cost of conservation is not a cost at all, rather, that it can prove to be quite lucrative. Of course while there are two ways for a team to rebuild, through the draft is the traditional way. cheap nfl jerseys We prefer not to see great numbers of shocking or tragedy porn threads and feel that this isn't the most appropriate forum for those types of topics. wholesale nba jerseys As one half of the legendary Texas rap outfit UGK and after more than two decades in the music industry, Bun B is still considered one of the most influential contemporary rappers. cheap Super Bowl jerseys It just a forlorn, heartbreaking image that tells the reality of what happening.

wholesale mlb jerseys

On the day of a game, players gather in the morning for a hour shoot around and also to review film of that night's opponent. Curabitur malesuada eros libero, vitae pellentesque turpis ullamcorper ut. Not just the vehicle, it the complete system that has to be set up for something like this to be useful. wholesale mlb jerseys "We pride ourselves in trying not to turn the ball over and not make penalties," he said.

cheap nba jerseys

Tralee on Saturday last with 3 teams competing the Kerry, Limerick 'B' and West Tipperary. cheap nba jerseys Pan Pan leads the independent sector for its bold production of Beckett's Embers, and its director Gavin Quinn is nominated for two shows: Embers and Opera Theatre Company's Carmen. This is classic referred pain, where the pain coming from an internal organ, the heart, is shifted or referred to an external location, the left arm or the shoulder. wholesalejerseysi Our EMT thus far in January was 5 on January 1st and, looking at the models in your weather blog on Thursday, January 10th, it looks like we might not get much colder than that, which would be our first zone 6 winter, with the highest EMT on my 50 year graph and perhaps in history.". Here are some additional tips you should keep in mind when shopping for shoes.. wholesale mlb jerseys Chelsea are yet to improve on their 20m bid for Fiorentina winger Juan Cuadrado.. cheap jerseys "The quality of RONE is exceptional," he says. wholesale jerseys I could go on. Sending the right message was as easy as shopping in the "career woman" section.. Rashid Ghazi, a partner in the Paragon Marketing Group that selects and promotes high school games for ESPN, said the Jordan connection was a factor in selecting the game, but it also matches two of the top three or four teams in their respective states. I'm Rosalyn and that's how you can become a better cheerleader..

Zabrana hidžaba je atak na čast, ličnost i identitet žene muslimanke

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić

U posljednje vrijeme nijedna odluka i zaključak političkih ili sudskih vlasti u Bosni i Hercegovini nije toliko podigla prašine i izazvala tako burne reakcije, kao nedavno usvojeni diskriminatorski zaključak Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH o nošenju vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama.

Osim što je zabranom o nošenju vjerskih obilježja obuhvaćen i hidžab ili marama, i što je taj zaključak u suprotnosti sa međunarodnom konvencijom o ljudskim pravima i predstavlja pravi rasizam, čini mi se da više od svega toga iritira i vrijeđa zlonamjerna usporedba hidžaba sa nekakvim vjerskim obilježjima, poput krstova, krunica, ikona i sl., i to što se hidžab, svjesno (zlo)namjerno, tretira kao nešto nebitno, kao obična krpa, predmet, relikvij, koji eto u datom trenutku može čak i da vrijeđa nečija druga vjerska osjećanja, pa bi ga, sad-zasad, trebalo zabraniti barem u pravosudnim ustanovama.

Iz tog razloga pišem ovaj tekst i ove retke posvećujem islamskom propisu hidžaba.

Štaje, zapravo, hidžab?

Prvo, želim napomenuti (iako je to poznata stvar) da je hidžab bio propisan ženama u svim generacijama, odnosno, svim sljedbenicama čiste ibrahimovske vjere (tevhida, monoteizma) i ta činjenica spomenuta je u Starom i Novom zavjetu.

Drugo, mudrost i suština propisivanja hidžaba, ili, uvjetno rečeno, filozofija hidžaba u islamu, sublimirana je u sljedećim ajetima: ”O vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je.” (El-Ahzab, 59.)

”A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje.” (En-Nur, 31.)

Dakle, Allah, dž.š., putem ovih ajeta, poručuje da je nošenje hidžaba čistije za vjernička srca, jer, hidžab, kao takav, odagnava loše misli i šejtansko došaptavanje kod muškaraca, on štiti ličnost žene muslimanke i udaljava je od sumnji i svakog vida potvore, i on ima dalekosežne pozitivne posljedice i tragove u očuvanju čistote bračne veze i očuvanju porodičnih i rodbinskih veza, općenito.

Drugačije kazano, hidžab je prepoznatljivi i upečatljivi simbol i znak pripadnosti islamu, on je ukras žene muslimanke, njeno ogledalo, njeno dostojanstvo, njena vjera i, na koncu, njen identitet.

Žena muslimanka je dragulj islama, a školjka (zaštita) tog dragulja je njen hidžab. U kulturama i civilizacijama prije islama, koje su u potpunosti bile skrenule sa staze ibrahimovske vjere, žena je bila vrijedna na osnovu ljepote svoga tijela, pa je došao islam da ispravi ta kriva shvatanja i da obznani ljudima da je vrijednost žene u njenoj ličnosti, u njenoj plemenitosti, u njenoj vjeri, u ljepoti njenih osjećanja, u ljepoti njenog intelekta i morala.

Žena koja nosi hidžab svima jasno poručuje da je ona muslimanka, da se pokorava Allahu, dž.š., i izvršava Njegovu naredbu, a ne bilo čiju drugu, te da se ponosi svojom pripadnošću islamu i slijeđenjem vjere i Upute koju je Allah objavio preko Svog posljednjeg poslanika, Muhammeda, s.a.v.s.

Žena muslimanka svojim hidžabom poručuje svima da imaju posla sa osobom koja ima jasan cilj pred sobom, sa stabilnom, hrabrom, moralnom ličnošću, koja drži do principa i koja je postojana i ustrajna na putu do svoga konačnog cilja.

A to znači da je ona osoba koja ne laže i ne voli laž, koja ne vara i ne voli prevaru, koja nikome zulum ne čini i ne voli zulum, koja je potpuno posvećena poslu koji radi i radi ga dobro, kvalitetno i temeljito, da je najbolja majka, supruga, kćerka, sestra, da je najbolja prijateljica i savjetnica. To je zapravo muslimanka pod hidžabom. To je ličnost u koju se može pouzdati i kojoj se može vjerovati.

Njen hidžab jasno poručuje da je ona ličnost koja zna šta želi, koja zna šta su istinske vrijednosti. Njen hidžab jasno poručuje svima da ona nije igračka i da se sa njenim osjećanjima, vjerom, moralom, čašću i ličnošću niko ne može poigravati.

Nju se mora ozbiljno shvatiti i prihvatiti.

To je osoba koja svima želi dobro, želi pomoći koliko god može, muslimanima i nemuslimanima, jer, njen životni moto su Božanski nadahnute riječi Isaa, a.s., koje je izgovorio čim se rodio, u naručju svoje časne majke, Merjem, a.s.: ”I Allah će me, gdje god da budem, učiniti blagoslovljenim.” (Merjem, 31.) A to znači: ”Od mene svi ljudi, bez obzira na vjeru, rasu i naciju, mogu očekivati samo dobro i dobročinstvo.”

Pa zašto onda vi, nepravedni i nerazumni, nasrćete na identitet žene muslimanke, na njen hidžab, i zašto ga smatrate običnim predmetom, krpom, vjerskim relikvijem, a vidite da je on mnogo, mnogo više od toga. Jeste li svjesni šta vi zapravo time činite?

Ako zabranite muslimanki hidžab u pravosudnim ili bilo kojim drugim ustanovama, znate li da ćete joj time dušu potpuno razgolititi, srce raniti i zgnječiti, islamski identitet izbrisati. Jer, vaš zahtjev da muslimanka skine i ostavi hidžab, znači istovremeno i zahtjev da ona ostavi i odbaci pravdu i pravednost, istinu, dobro i dobročinstvo. A to više ne bi bila nepravda i zulum prema pojedincu, već zulum prema cijelom društvu.

Stoga, ne napadajte na hidžab žene muslimanke, ne napadajte na njen identitet, ne uzurpirajte njeno pravo, jer njen hidžab nikoga ne diskriminira, nikoga ne ugrožava, a njegova zabrana je čista diskriminacija i ugrožavanje njenog prava, ali i pravde u cjelini.

(Saff.ba)

Podijelite ovaj sadržaj…
X