Impress your next Christmas party with a stylish cake that both delicious creative.. True sneaker heads treat their sneakers the way women treat those little dogs, we clean, walk and show our sneakers off to everyone. Following scientific investigation, the snake will be mounted for exhibition at the museum for about five years, and then returned for exhibition at Everglades National Park. cheap jerseys MaryJane stil skor har varit i stil i rtionden, och sm flickor br dem mer i r n ngonsin. She was waiting to sing about a different star. wholesale nba jerseys It was never sloppy, just about ease.. A stated progressive discipline program becomes a contract between the employer and the employee. cheap nfl jerseys In the latter phases, Kallis was involved in series wins across the cricketing world, including back to back triumphs in England and Australia. This was just an empty tin, it wouldn say anything to me. You heard me correctly, three dimensional shoes. cheap mlb jerseys Yet others argue that the cost of conservation is not a cost at all, rather, that it can prove to be quite lucrative. Of course while there are two ways for a team to rebuild, through the draft is the traditional way. cheap nfl jerseys We prefer not to see great numbers of shocking or tragedy porn threads and feel that this isn't the most appropriate forum for those types of topics. wholesale nba jerseys As one half of the legendary Texas rap outfit UGK and after more than two decades in the music industry, Bun B is still considered one of the most influential contemporary rappers. cheap Super Bowl jerseys It just a forlorn, heartbreaking image that tells the reality of what happening.

wholesale mlb jerseys

On the day of a game, players gather in the morning for a hour shoot around and also to review film of that night's opponent. Curabitur malesuada eros libero, vitae pellentesque turpis ullamcorper ut. Not just the vehicle, it the complete system that has to be set up for something like this to be useful. wholesale mlb jerseys "We pride ourselves in trying not to turn the ball over and not make penalties," he said.

cheap nba jerseys

Tralee on Saturday last with 3 teams competing the Kerry, Limerick 'B' and West Tipperary. cheap nba jerseys Pan Pan leads the independent sector for its bold production of Beckett's Embers, and its director Gavin Quinn is nominated for two shows: Embers and Opera Theatre Company's Carmen. This is classic referred pain, where the pain coming from an internal organ, the heart, is shifted or referred to an external location, the left arm or the shoulder. wholesalejerseysi Our EMT thus far in January was 5 on January 1st and, looking at the models in your weather blog on Thursday, January 10th, it looks like we might not get much colder than that, which would be our first zone 6 winter, with the highest EMT on my 50 year graph and perhaps in history.". Here are some additional tips you should keep in mind when shopping for shoes.. wholesale mlb jerseys Chelsea are yet to improve on their 20m bid for Fiorentina winger Juan Cuadrado.. cheap jerseys "The quality of RONE is exceptional," he says. wholesale jerseys I could go on. Sending the right message was as easy as shopping in the "career woman" section.. Rashid Ghazi, a partner in the Paragon Marketing Group that selects and promotes high school games for ESPN, said the Jordan connection was a factor in selecting the game, but it also matches two of the top three or four teams in their respective states. I'm Rosalyn and that's how you can become a better cheerleader..

Vrt smiraja ili tamnica očaja?

Piše: Semir Sinanović

Mnogi se često pitaju šta dobivaju slijeđenjem istine, a odgovor je veoma jasan: onaj koji se pokori Uzvišenom Allahu dobiva sve što mu treba na ovome svijetu i sve što poželi na onome svijetu. Onaj koji je pokoran Allahu, Gospodaru svih svjetova, na ovaj svijet ne obazire se previše, pa što god dobije, zadovoljan je, i na taj način dobiva sve što mu treba na ovome svijetu. Pogledaš li u ljude oko sebe, one čiji životi nisu uređeni po islamu, uvidjet ćeš da konstantno tragaju za nečim, konstanto ih neki nemir proganja, gdje god da se sklone od njega, uvijek ih pronađe i ovlada njima. Oni traže mir i spokoj, sreću u životu.

Sve su metode isprobali, sve što se skriva u đavoljoj kutiji igračaka, sve moguće strasti, ovosvjetska uživanja, provode, ali ništa od toga, praznina unutar njihovih prsa i dalje je tu.

Na tren, dok su na vrhuncu uživanja, zaborave na nju, ali čim prestane ovosvjetsko uživanje kojim pokušavaju da ispune tu prazninu, ona se ponovno vrati, kao stara loša navika, tek što si pomislio da si je se riješio, eto je nazad. I sve ponovno ispočetka.

Jadan li je to život, vječito tragaš za nečim što nikada, ama baš nikada nećeš naći tu gdje tražiš.

Ružan je to osjećaj za čovjeka, kao da uvijek sa sobom nosi nekakav teret, izjeda te iznutra, najradije bi iščupao sam sebi sve što se nalazi u grudnom košu, samo da to prestane.

Nemaš mira u snu, nemaš mira na javi, sve ti smeta, svakog mrziš, sam si sebi neprijatelj. Uokolo hodaš sa gorkim osjećajem na licu, prezireš sve što vidiš i sve što se kreće, bez ikakvog razloga. Jednostvno, mrsko ti je sve oko tebe.

Ponekad se upustiš u neki od ovosvjetskih užitaka koji Bog zabrani, a šejtan te posavjetova da ga uzmeš. Ponekad je to poneko piće koje pamet oduzima, ili možda neka droga koja te odvede u neku drugu stvarnost, ili možda neki ekstremni sport od kojeg ti cijelo tijelo preplavi adrenalin, zbog mogućnosti da se pogine prilikom upuštanja u takve sportove, ali sve to kratko traje.

Piće popusti, dejstvo droge prođe, adrenalinski šok nestane, i eto te opet, u svijetu duševne praznine, svi ti krivi, a ni sam ne znaš zašto.

Čovjek je stvoren kao takav, jedino u pokornosti Bogu nalazi mir, gdje god drugdje da potraži, zalupit će mu se vrata duševnog mira i spokoja.

Stoga, insanu ne preostaje ništa drugo osim da se pokori Allahu, pored kojeg nema drugog boga, u potpunosti, iskrenom pokornošću, samo Njemu da robuje i samo od Njega, Milostivog, Samilosnog pomoć da traži.

Nadalje, da slijedi Njegovog Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, onako kako tome priliči, bez dodavanja bilo čega vjeri od sebe, ili oduzimanja, iskreno i čvrsto Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, sunneta da se drži.

Eto, ko traži mir i sreću na ovome svijetu, uspjeh na onome svijetu, spokoj u srcu i duši, ovo je recept za to, a ko odbije ovaj recept, drugog neće naći koliko god se trudio, i kada bi hiljadama godina živio i zemlju uzduž i poprijeko pretražio, osim u islamu sreću ne bi našao.

Živjeti van okvira islama veoma je mučno i teško za čovjeka, uvijek se nalazi u nekim duševnim tminama, nema osjećaja ugodnosti i smirenosti, nikako se ne može opustiti.

U islamu, kada je čovjek potpuno pokoran, gleda na svijet potpuno drugim pogledom.

Za njega ne postoje tmine niti tjeskoba, uvijek je smiren i raspoložen, ali takav je slučaj samo sa onima koji su potpuno pokorni, i najmanja nepokornost uzrokuje nestabilost i neravnotežu, smirenost i spokoj je od osobina iskrenih i pokornih.

Zamisli da konstantno nosiš sa sobom tako snažaj osjećaj da u prsima osjećaš takvu lahkoću i rasterećenost, kao da ćeš da poletiš. Potpuna svježina i bistrina uma, kao da se nalaziš na prekrasnoj zelenoj livadi usljed ljetnog dana i gledaš izlazak sunca. Eto, to je osjećaj koji prati Allahu pokorne robove, a i bolje od toga. Nije to izmišljotina, niti su to riječi luđaka, nadrogiranog ili opijenog čovjeka: ako ne vjeruješ, pokori se Allahu, i vidjet ćeš da je to istina.

Pokornost Allahu odnosi sve brige, samo to oni  koji su nepokorni ne mogu razumjeti.

Isti je slučaj sa zdravim i bolesnim čovjekom. Zdravom čovjeku je hrana uvijek ukusna, a bolesnom čovjeku ni najukusnija hrana nije privlačna.

Koristi pravog puta su mnogobroje, ni pobrojati se ne mogu.

Život je čovjeku mnogo uređeniji, staloženiji, ima smisla, zna za što živi.

Primjer čovjeka pokornog Allahu i primjer čovjeka nepokornog Allahu je kao primjer dva vrta.

Jedan je uredan, sređen, gdje god pogledaš vidiš prekrasno bilje i raznorazno drveće.

Zamisli da šetaš prekrasnim vrtom čiji je put posut laticama raznovrsnog cvijeća, gdje god da se okreneš, privlači te sve ljepši od ljepšeg prizora. Prekrasni mirisi te privlače sa svih strana, pa pomisliš da te za odjeću vuku svaki sebi kako bi u njemu uživao. Čak ni životinje ne mogu odoljeti takvom vrtu, naprosto takav vrt mami svakog svojom pojavom, poput duge koja se pojavi u ljetnim danima kada se sunce i kiša sastanu.

Vrt ljepote neopisive, kada god uđeš u njega, obuzme te neopisivo zadovoljstvo i smiraj i ne želiš uopće da ikada više izlaziš iz njega.

Zamisli samo kako izgleda vrt u koji jednom kada uđeš ne želiš nikada da ga napustiš, ispunjen prekrasnim prizorima, živopisnim bojama i neopisivo ugodnim mirisima. Sklonište od buke i nesređenosti ostatka svijeta, uvijek mirno, uvijek sređeno, i danju i noću.

Tu imaš raznovrsnog voća i raznih biljaka, sve ljepša od ljepše, sve mirisnija od mirisnije.

Briga tu nestaje, glavobolje tu ne postoje, za ovosvjetske probleme tu mjesta nema, samo mir i smiraj, rasterećenost od svega što ostatak svijeta muči, oaza smiraja i sreće.

To je život onoga koji je Uzvišenom Allahu pokoran, u potpunosti, i slijedi sunnet Njegovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, isto tako, u potpunosti. To ne može postići osim onaj koji se u potpunosti posveti pokornosti Gospodaru svih svjetova i prestane tragati i ginuti za ovim  svjetom. To je njegov život na ovome svijetu, na ovome bezvrijednom svijetu, a šta ga čeka na onome, vječnom svijetu, Allah jedino zna…

Dok s druge strane, život onoga koji živi u nepokornosti Uzvišenom Allahu daleko je od ovoga. Njegov život je poput tmurnog hladnog vrta čija neugodna pojava ubija volju za životom, sreće tu nema, to je teren koji je natovaren na one koji su umjesto pokornosti Bogu izabrali nepokornost.

Sve je tu nesređeno, hladno i bez topline, drveće je truhlo i u raspadu, cvijeće uvelo i istruhlo, mirisi užasni i nepodnošljivi. Strah i očaj kruže tim vrtom i konstantno uznemiruju njegova vlasnika, tjeraju svakog ko se tom vrtu približi, sve je jedan loš san iz koje se ne možeš probuditi. Vlasniku tog vrta život je besmislen, jad i gorčina su sveprisutni, smiraja nema, ljepote ne postoje, rasterećenost je tu samo izmišljeni pojam, još jedan mit, još jedna bajka, tu nešto takvo ne postoji. Glavobolje ne prestaju, mučnine ne odustaju da muče vlasnika vrta koji je ispunjen očajem i nema nade za bolje, jednostavno se pomirio s tim što je ga snašlo.

To je život onoga koji je nepokoran Uzvišenom Allahu, pa niti sluša Njegove naredbe, niti slijedi Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Poput zatvorenika je, koji je osuđen na doživotnu robiju u tamnici jada i očaja.

A to njegovo stanje nije uzrokovalo ništa drugo osim slijeđenje strasti i ljubav prema ovom svijetu. Proklet li je ovaj svijet, prokleta tamnica jada, očaja i gorčine, živ si, a života na njemu nemaš.

Pa šta izabrati onda, koji vrt posjedovati.

Da li da imaš vrt smiraja ili vrt gorčine?

Svako sebi bira, pa ti pametan budi i pravi put izaberi, i koristi i ovoga i onoga svijeta ćeš vidjeti.

Ako ti treba dokaz, pogledaj u živote onih koji su Uzvišenom Allahu u potpunosti pokorni i pogledaj u živote onih koji se ubiše za ovaj svijet, i eto ti dokaza.

Ako pitaš za koristi slijeđenja pravoga puta, mnogobrojne su, a dosta ti je to što je slijeđenje pravoga put ključ koji skida sve okove tamnice jada, očaja i gorčine.

I tako, izborom pravoga puta strgnuti ćeš okove ovoga svijeta sa sebe, otjerati tamne oblake iluzija koje nudi ovaj svijet i tek tada ćeš shvatiti zbog čega si stvoren i koji je cij tvog postojanja.

A upitaj one koji vole ovaj svijet zbog čega žive i šta je cilj njihovog postojanja, pa vidi koji ćeš odgovor dobiti, a odgovora neće biti, samo pravdanje za ono na čemu su…

Odlomak iz neimenovane knjige…
X