Impress your next Christmas party with a stylish cake that both delicious creative.. True sneaker heads treat their sneakers the way women treat those little dogs, we clean, walk and show our sneakers off to everyone. Following scientific investigation, the snake will be mounted for exhibition at the museum for about five years, and then returned for exhibition at Everglades National Park. cheap jerseys MaryJane stil skor har varit i stil i rtionden, och sm flickor br dem mer i r n ngonsin. She was waiting to sing about a different star. wholesale nba jerseys It was never sloppy, just about ease.. A stated progressive discipline program becomes a contract between the employer and the employee. cheap nfl jerseys In the latter phases, Kallis was involved in series wins across the cricketing world, including back to back triumphs in England and Australia. This was just an empty tin, it wouldn say anything to me. You heard me correctly, three dimensional shoes. cheap mlb jerseys Yet others argue that the cost of conservation is not a cost at all, rather, that it can prove to be quite lucrative. Of course while there are two ways for a team to rebuild, through the draft is the traditional way. cheap nfl jerseys We prefer not to see great numbers of shocking or tragedy porn threads and feel that this isn't the most appropriate forum for those types of topics. wholesale nba jerseys As one half of the legendary Texas rap outfit UGK and after more than two decades in the music industry, Bun B is still considered one of the most influential contemporary rappers. cheap Super Bowl jerseys It just a forlorn, heartbreaking image that tells the reality of what happening.

wholesale mlb jerseys

On the day of a game, players gather in the morning for a hour shoot around and also to review film of that night's opponent. Curabitur malesuada eros libero, vitae pellentesque turpis ullamcorper ut. Not just the vehicle, it the complete system that has to be set up for something like this to be useful. wholesale mlb jerseys "We pride ourselves in trying not to turn the ball over and not make penalties," he said.

cheap nba jerseys

Tralee on Saturday last with 3 teams competing the Kerry, Limerick 'B' and West Tipperary. cheap nba jerseys Pan Pan leads the independent sector for its bold production of Beckett's Embers, and its director Gavin Quinn is nominated for two shows: Embers and Opera Theatre Company's Carmen. This is classic referred pain, where the pain coming from an internal organ, the heart, is shifted or referred to an external location, the left arm or the shoulder. wholesalejerseysi Our EMT thus far in January was 5 on January 1st and, looking at the models in your weather blog on Thursday, January 10th, it looks like we might not get much colder than that, which would be our first zone 6 winter, with the highest EMT on my 50 year graph and perhaps in history.". Here are some additional tips you should keep in mind when shopping for shoes.. wholesale mlb jerseys Chelsea are yet to improve on their 20m bid for Fiorentina winger Juan Cuadrado.. cheap jerseys "The quality of RONE is exceptional," he says. wholesale jerseys I could go on. Sending the right message was as easy as shopping in the "career woman" section.. Rashid Ghazi, a partner in the Paragon Marketing Group that selects and promotes high school games for ESPN, said the Jordan connection was a factor in selecting the game, but it also matches two of the top three or four teams in their respective states. I'm Rosalyn and that's how you can become a better cheerleader..

Virtuelni ljubavni ambis

Piše: Sumeja Đurić
Srce je sehara ljubavi, a ljubav je jedno od osjećanja koje je Uzvišeni duboko usadio u čovjekovo srce. Kao takva, ljubav bi trebala predstavljati ono najplemenitije u čovjekovoj duši. Plemenita je ljubav prema Allahu, Poslaniku, vjeri uopće muslimanima, svemu što je pozitivno. Ali i takva ljubav mora biti ispoljavana na ispravne načine, definirane islamskim načelima. Plemenita je i ljubav prema suprotnom spolu, i to je osjećanje od Boga dato, dragulj u sehari. Ali, i ova ljubav ima svoje smjernice, šerijatske granice koje se moraju poštivati. Ako se pređu ove granice, onda se dragulj pretvori u obični crni kamen, koji srce povuče na dno ponora.

Ljubav u okrilju islama
Islam je ljubavi posvetio veliku pažnju. Mnogi kur’ansko-hadiski tekstovi tretirali su ovo pitanje i postavili okvirna pravila koja su vodilja svim muslimanima. Gnijezdo ljubavi je – brak. Institucija braka je sveta u islamu i osnovna karika zdravog društva. Otuda je islam dozvolio, ali i ograničio korake koji se poduzimaju na polju svijanja bračnog gnijezda. Jedan od prvih koraka jeste odluka ili želja o stupanju u bračnu zajednicu. Kada se donese ta odluka, pristupa se njenoj realizaciji i prvo što se poduzima nakon toga jeste upoznavanje budućeg bračnog druga, naravno u okvirima islamskog bontona i morala. U ovom slučaju islamski moral i bonton podrazumijeva međusobno upoznavanje i viđenje bez osamljivanja. Dakle, islam je dozvolio zaručnicima da se vide i razgovaraju, ali bez osamljivanja i bez ikakvog fizičkog kontakta. Sve dalje aktivnosti koje su usmjerene na sklapanje bračne zajednice omeđene su poznatim islamskim principima.
U današnjem vremenu devijacije u ovom polju tako su vješto zamaskirane, često zaogrnute plaštom pogrešnih razumijevanja i predstavljanja vjerskih principa, što ima za posljedicu prelaženje islamom postavljenih pravila i granica. Jedan od nedozvoljenih vidova ispoljavanja ljubavi i stvaranja ljubavnih veza danas su zasigurno veze uspostavljene na virtuelnim društvenim mrežama.

Virtuelna ljubav

Donedavno se ljubav zadobivala isključivo u realnom svijetu. U srcima mladića i djevojaka rađala se ljubav u konkretnim okolnostima, u stvarnom životu. Međutim, danas je situacija, nažalost, sasvim drukčija. Osim sumnjivih i nedozvoljenih veza u različitim konkretnim situacijama: na poslu, u školi, u posljednje vrijeme svoj je vrhunac doživjela jedna nova vrsta ljubavi: virtuelna ljubav ili ljubav u virtuelnom svijetu. U pronalaženju svoje životne ljubavi, mnoge djevojke i mladići okreću se društvenim mrežama, virutelnom  svijetu u kojem nema pravila, ili i ako ih ima, često se zaobilaze tako ‘’spretnim’’ smicalicama, dok se većina zaplete u virtuelnu mrežu u tolikoj mjeri da često više ne može uočavati ni zabranjeno ni dozvoljeno. Posebno je žalosno što mnogi vjernici, svjesno ili ne, upadaju u ovaj ambis. U komunikaciju sa suprotnim spolom stupa se bez ikakvih ustručavanja, nažalost često pod izlikom činjenja ‘’da’ve’’ koja na kraju preraste u ljubavni virtuelni krah koji svoje kobne posljedice ostavlja u realnom svijetu, odnosno reflektira se na fizičko i psihičko stanje zaljubljene osobe, a u svemu tome nemoguće je da posljedice ne osjeti i porodica. Komunikacija sa osobama sa kojima nema zapreka za stupanje u bračnu vezu prvi je korak ka zalaženju u zabranjeno. Riječ po riječ, komentar po komentar, i čovjek se zaplete u mrežu obmane, a kad se tome pridoda i pokoja fotografija, najčešće ona na kojoj smo fotogenični, tada se razbukta pogubni plamen strasti. U takvim situacijama kao najveći gubitnici izlaze djevojke, žene koje se uhvate u zamke vještih manipulatora, koji se često prikazuju i kao osobe koje prakticiraju islam ili koji se prikazuju kao ‘’vjernici’’ (posebna su tema ovakve vrste žena, što je tema za neku drugu priliku). Međutim, muškarci koji se ponašaju slobodno na društvenim mrežama, takvi su i u konkretnim situacijama, odnosno, takvi ne osjećaju obavezu, za njih su komentari koji djevojkama nešto znače i izazovu u njima buru osjećanja – tek usputni klikovi. Godinama se tako vrte ukrug, oko istih vrsta ljudi, koji se kriju iza plašta vjere, a u stvarnosti su vrlo daleko od vjerskih smjernica. U ovom začaranom krugu vrijeme neumitno prolazi, a mi se tako često nađemo zarobljeni u trenu iz kojeg ne vidimo suštinu činjenica.

Obmanjujući izgovori
U ljubavne virtuelne avanture mnogi se upuštaju pod izlikom da žele pronaći svog životnog saputnika. I tako se godinama vrte u začaranom krugu koji gotovo nikad nema sretan epilog – uplovljavanje u luku islamskog braka. Za bračni život treba imati želju, a kad postoji želja, tada se sve snage usmjere na ostvarenje želje u okvirima islamom dozvoljene veze, u kojoj se ljubav iskazuje i ispoljava na moralan i legitiman način. Međutim, veze na internetu ili veze koje su produkt samo naše puke želje ili razmišljanja – su lažne veze od kojih nema hajra, u tim vezama postoje samo bolovi koji smaraju čovjekovu dušu i lome i krše sve pred sobom… U takvim situacijama najlakše je slomiti se, ali je najveći stepen uvidjeti svoje greške i dići se iz ponora… Odrediti se… u smjeru ispravnog poimanja ljubavi u okviru vjere. Kada doživimo razočarenje koliko puta kažemo da smo samo željeli Njegovo zadovoljstvo i nastojali postići zadovoljstvo i ljubav El-Veduda, da smo voljeli u ime Njegovo. To su naše izlike, ali naši postupci ne pokazuju da se krećemo tim smjerom. Šta to znači? Ako znamo da je El-Vedud nešto zabranio, onda ćemo to i poštovati, nećemo svako malo pognuti glavu i prihvatiti nešto što će nam donijeti nevolje, od čega ćemo osjetiti prazninu. Jer, praznina je posljedica naših grijeha… Svi smo takvi, dođemo do ograde i poželimo je preći… U islamu ova ograda su komuniciranja sa muškarcima koji nemaju ispravne i islamom određene namjere prema nama (ili čak neki i imaju podle namjere)…

Jasni islamski principi
Islam je kristalno jasan, i u segmentu ljubavi postavi je jasne smjernice: nema ”okolokole” i ”odi mi dođi mi”… Ako želiš nekog uz sebe (što je sasvim prirodno i od Boga nam dato), ako želiš bračnog druga, ljubav, trebaš to potražiti na mjestu gdje ćeš dobiti pravi odgovor i konkretnu osobu. Ali, prvo trebaš raščistiti sa sobom šta želiš: želiš li brak ili samo flert. Mnogi svoje internet-fiktivne ljubavi pravdaju nepostojanjem adekvatnih muškaraca u stvarnom svijetu. Takvo razmišljanje dovodi samo do života u iluzijama. Postoji muškarac koji ti odgovara…  ali postoje i načini kako doći do takvog muškarca.

Allahovo zadovoljstvo je na ispravnoj stazi koja će nas dovesti do dragulja ljubavi, a Allahova srdžba je na pogrešnom putu. U dovi treba potražiti spas, ali i konkretno djelovati…. na putu koji nam je osvijetlio Poslanik, naš uzor u svim životnim pitanjima.
Islam je štit koji odbija svaku mogući smutnju. Islamski način svijanja bračnog gnijezda jedini je garant uspjeha na tom polju. On je zaštita protiv upadanja u slijepu nerealnu ljubav koja uglavnom odvodi na gorku stranputicu. Ovakva ljubav rezultira činjenjem zabranjenog i doprinosi rađanju nepoželjnih osobina. Kada se čovjek sruši na dno ponora, izgubi vjeru u sve: nestaje samopouzdanja, prsa se ispune gorčinom, dušu obavije osjećaj besmislenosti. Teško je vratiti se sa takvoga puta, teško je izvući se iz ambisa obmane, ali Allah nad svim bdi i pruža danonoćno Svoju ruku pokajnicima i povratnicima.

‘’Zaljubljenost ili ljubav između muškarca i žene prihvatljiva je samo onda kada ona ima mogućnost i realne uvjete da bude na moralan i legitiman način iskazana i ispoljena, i s jedne i s druge strane, dakle, samo onda kada zaljubljeni imaju mogućnost da svoj emocionalni naboj koji je bezuvjetno povezan s tjelesnom privlačnošću ispolje u vezi koja podrazumijeva međusobna prava i obaveze. Nažalost, ovaj je plemeniti osjećaj danas postao samo sredstvo putem kojeg se svima, a posebno omladini, na njima prihvatljiv način, natura i podvaljuje nemoral, blud i razvrat svake vrste’’  (1)


Ljubav između muškarca i žene…. plemenit osjećaj zaogrnutom ruhom islamom određenog upoznavanja, ukrašen krunom braka, protkan zlatnim nitima pažnje i razumijevanja… I obasut zvijezdama najviše, najvrednije i najtrajnije ljubavi – ljubavi u ime Allaha.
Ljubavni put u islamu popločan je srećom, otvoren i prostran za svakoga ko njime želi kročiti, ali i za onoga ko se spotakne na ‘’putu ljubavi’’, posrne, nije kraj puta: “Reci: ‘O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.” (Ez-Zumer, 53.)


Bilješke:

1. Seksualnost i intimni život u islamu, Sarajevo, 2005.
X