Ukrali su mi torbu, iako sam proučila jutarnji zikr!

Preveo: Nedim Botić

Ukrali su mi torbu, iako sam proučila jutarnji zikr! upitnik2Imam običaj da svako jutro proučim jutarnji zikr. Zikr sam proučila i tog dana, i to s iskrenošću, punom pažnjom, i prisutnošću uma. Nakon toga sam otišla do pijace da nešto kupim, i neko mi je ukrao torbu. Jedne druge prilike, moja bliska prijateljica je proučila jutarnji zikr, ali uprkos tome i njoj je neko ukrao torbu dok je bila u kupovini. Zar nije istina da nas učenje jutarnjeg i večernjeg zikra, ukoliko se čini s iskrenošću i pažnjom, štiti od zla tokom dana i noći, ukoliko imamo čvrstu vjeru u to da će nas Allah zaštiti? Zašto se onda desilo to da mi neko ukrade torbu?

Odgovor:

Jutarnji i večernji zikr, sami po sebi, nemaju nikakvu zaštitničku ili moć da liječe. Ovi zikrovi nisu ni liječnici ni zaštitnici. Oni su samo sebeb, povod kojim zadobijamo Allahovu zaštitu i brigu. Allah, dželle dželaluhu, je naš zaštitnik i sve se dešava prema Njegovoj odredbi. Allah zaista štiti svoje robove na osnovu njihovog ibadeta, dova, pokornosti i dobrih djela.

Jutarnji i večernji zikr su slični dovi. Kada Allaha molimo za nešto, i učinimo to s iskrenošću, prisutnošću srca, jekinom u vjeri i pozitivnim očekivanjima, tada znamo da će nam Allah uslišiti dove. Međutim, Allah iz Svoje mudrosti može na naše dove odgovoriti na različite načine. Može nam dati upravo ono što smo tražili. Može nam odgoditi ispunjenje dove ili nam podariti nagradu na ahiretu, kada nam je najviše potrebna.

Kišni oblaci su samo razlog za očekivanje kiše, ali nisu i garancija da će ona pasti. Ukoliko Allah želi, oblaci će dati kišu. Ukoliko Allah želi, oni će preći preko naših glava i ispustiti kišu na nekom drugom mjestu i vremenu. Na isti način, naše dove i zikrovi su samo razlog zadobijanja Allahove zaštite i nagrade. To je Allahova volja kada će nam i kako će odgovoriti na naše dove.

Potrebno je reći da kada osoba doziva Allaha odsutnog uma ili s pesimističkim stavom, moguće je da se dovi nikada ne udovolji.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „ Dovite Allahu uz ubjeđenost da će vam se odazvati, i znajte da Allah ne prima dovu nemarnog srca.” (Tirmizi i Hakim, hasen)

Spomenuto važi i za jutarnji i večernji zikr. Ukoliko ih izgovaramo ritualno, bez ikakvog prisustva srca i uma, ne možemo očekivati da postignemo potpunu korist od ovih zikrova. Jutarnji i večernji zikrovi su u suštini dove. Stoga, ukoliko izgovaramo ove riječi neiskreno, ili s nemarom ili negativnošću u srcu, moguće je da ćemo biti uskraćeni za bereket našeg učenja.

Ukratko, naše spominjanje Allaha jutrom i večeri je samo razlog, sebeb za pridobijanje Allahovih blagodati. Ovi zikrovi se ne bi trebali smatrati kao dove koje same po sebi mogu da nas zaštite ili nam pridobiju korist. Samo je Allah, dželle dželaluhu, naš Zaštitnik i Pomagač.

 

Odgovorio: šejh Sami El-Medžid

Izvor: www.islamtoday.net

Print Friendly  Ukrali su mi torbu, iako sam proučila jutarnji zikr! pf button bothX