Impress your next Christmas party with a stylish cake that both delicious creative.. True sneaker heads treat their sneakers the way women treat those little dogs, we clean, walk and show our sneakers off to everyone. Following scientific investigation, the snake will be mounted for exhibition at the museum for about five years, and then returned for exhibition at Everglades National Park. cheap jerseys MaryJane stil skor har varit i stil i rtionden, och sm flickor br dem mer i r n ngonsin. She was waiting to sing about a different star. wholesale nba jerseys It was never sloppy, just about ease.. A stated progressive discipline program becomes a contract between the employer and the employee. cheap nfl jerseys In the latter phases, Kallis was involved in series wins across the cricketing world, including back to back triumphs in England and Australia. This was just an empty tin, it wouldn say anything to me. You heard me correctly, three dimensional shoes. cheap mlb jerseys Yet others argue that the cost of conservation is not a cost at all, rather, that it can prove to be quite lucrative. Of course while there are two ways for a team to rebuild, through the draft is the traditional way. cheap nfl jerseys We prefer not to see great numbers of shocking or tragedy porn threads and feel that this isn't the most appropriate forum for those types of topics. wholesale nba jerseys As one half of the legendary Texas rap outfit UGK and after more than two decades in the music industry, Bun B is still considered one of the most influential contemporary rappers. cheap Super Bowl jerseys It just a forlorn, heartbreaking image that tells the reality of what happening.

wholesale mlb jerseys

On the day of a game, players gather in the morning for a hour shoot around and also to review film of that night's opponent. Curabitur malesuada eros libero, vitae pellentesque turpis ullamcorper ut. Not just the vehicle, it the complete system that has to be set up for something like this to be useful. wholesale mlb jerseys "We pride ourselves in trying not to turn the ball over and not make penalties," he said.

cheap nba jerseys

Tralee on Saturday last with 3 teams competing the Kerry, Limerick 'B' and West Tipperary. cheap nba jerseys Pan Pan leads the independent sector for its bold production of Beckett's Embers, and its director Gavin Quinn is nominated for two shows: Embers and Opera Theatre Company's Carmen. This is classic referred pain, where the pain coming from an internal organ, the heart, is shifted or referred to an external location, the left arm or the shoulder. wholesalejerseysi Our EMT thus far in January was 5 on January 1st and, looking at the models in your weather blog on Thursday, January 10th, it looks like we might not get much colder than that, which would be our first zone 6 winter, with the highest EMT on my 50 year graph and perhaps in history.". Here are some additional tips you should keep in mind when shopping for shoes.. wholesale mlb jerseys Chelsea are yet to improve on their 20m bid for Fiorentina winger Juan Cuadrado.. cheap jerseys "The quality of RONE is exceptional," he says. wholesale jerseys I could go on. Sending the right message was as easy as shopping in the "career woman" section.. Rashid Ghazi, a partner in the Paragon Marketing Group that selects and promotes high school games for ESPN, said the Jordan connection was a factor in selecting the game, but it also matches two of the top three or four teams in their respective states. I'm Rosalyn and that's how you can become a better cheerleader..

U njega se ludo zagledala (7 dio) – Pogled krajičkom oka

Preveo: Abdulvaris Ribo

Jedan od vladara je upitan: “Koji od tvojih robova te bez laskanja najviše voli?” “Na to ti ne mogu odmah odgovoriti, morat ćeš malo sačekati na odgovor”, reče mu vladar. Jednog dana vladar je sa ovim čovjekom, koji ga je pitao, izašao na poljanu, a sa sobom je poveo i stoku i robove. Dok su svi sjedili, odjednom je vladar pogledao prema snježnom brdu, a zatim okrenuo glavu i nastavio razgovarati sa prisutnima. Uto dođe neki rob i pred vladara stavi veliki lonac pun snijega. Vladar ga upita: “Zašto si to učinio?” Rob odgovori: “Vidio sam da se osvrćeš prema snježnom brdu i shvatio sam da o njemu razmišljaš, pa sam požurio da ti donesem snijega.” Vladar se okrenu onom čovjeku koji mu je postavio pitanje i reče mu: “Ovaj mi je najodaniji i najiskreniji. On primijeti i dokuči čak i ono što u mislima poželim.” Neizravno gledanje voljene osobe, bez suočavanja, krišom i budnim pogledom, punim ljubavi, iskrenosti i lijepog odnosa, stvorit će kod nje osjećaj iskrene ljubavi i privrženosti, zbog toga što je tvoje srce i oči nikada ne napuštaju, a oko prenosi ono što je u srcu i sluga mu je pokorni.

U početku poslaničke misije Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, u namazu se okretao prema Kudsu, ali je često pogledao prema nebesima, nadajući se da će Allah Uzvišeni promijeniti kiblu. Iako Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije tražio od Allaha promjenu kible, Allah ga je gledao, pratio njegove postupke i pokrete i znao je njegove misli. Zato je Uzvišeni Allah ubrzo i udovoljio njegovim željama. Uzvišeni kaže: “Vidimo Mi kako sa žudnjom bacaš pogled ka nebu, i Mi ćemo sigurno učiniti da se okrećeš prema strani koju ti želiš, okreni zato lice svoje prema Časnom hramu!” (El-Bekare, 144.)

Zašto žena ne bi požurila da mužu spravi određenu vrstu hrane ako je osjetila da mu se ta hrana svidjela kad su bili zajedno u nekom restoranu ili pozvani na ručak kao gosti, ili zašto ne bi požurila da mu kupi određeni miris koji mu se svidio, a koji je osjetio kod njenog brata, i dala mu ga kao poklon, bez da je o tome pričao ili to tražio, nego je samo pokazao da mu se dopada, bilo pogledom ili postupkom.

Skriveni pogled zbližava i spaja ljudska srca.

Jedan mladić pripovijeda o tome koliko je povezan sa svojim prijateljem: “Ja osjećam da me traži iako ne pita za mene, a to osjetim jer se okreće i traži me pogledom i tako sve dok me ne ugleda. To zaista djeluje na moje srce. Nekada zna da sam na sijelu, ali i pored toga osvrće se da bi se uvjerio da sam još tu. Na taj način postaje sve bliži mom srcu.”

Jedan od mladića veli: “Nekada osjetim žudnju za svojim bratom po islamu, pa ga pogledam skrivenim pogledom, a on me osjeti i okrene mi se smiješeći se. Želio bi da me prihvati i zagrli, kao što kaže pjesnik:

 

Čudno je što za njima čeznem

O njima prolaznike pitam, a oni uz mene

 

Moje oči ih traže, a oni mi u zjenici oka

Srce za njima čezne, a oni preda mnom stoje.”

 

Zbog toga hurije nikada neće skidati pogled sa svojih muževa u Džennetu i stalno će u njih gledati:  “U njima će biti one koje preda se gledaju” (Er-Rahman, 56). Uzvišeni također kaže: “…Hurija u šatorima skrivenih…”(Er-Rahman, 72.) One su oborile poglede i samo gledaju svoje muževe.

Kako bi ovakav pogled djelovao na ženu kad bi je njen muž pogledao na porodičnom sijelu ili sijelu na kojem su se našli zajedno! Da je gleda skrivenim pogledom, pa kada mu se ona okrene, on se nasmiješi. Kada onaj ko voli gleda voljenu osobu skrivenim pogledom, krišom oka, to voljenoj osobi daje osjećaj povjerenja i kazuje joj da je neko zaista voli. To ostavlja veliki trag u pružanju utjehe, jer otklanja brigu, ublažava bol, tugu baca u zaborav i otklanja tegobu.

Kada se Mekkelije nisu odazvale Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, njega je zadesila briga i skoro da je sebe uništio: “Zar ćeš ti sebe uništiti što ovi neće da vjeruju?” (Eš-Šuara, 3).

Uzvišeni Allah ga obavještava da se to tako mora desiti, pa kaže: “Eto tako ga Mi u srca grješnika uvodimo, oni u njega neće vjerovati dok ne dožive patnju nesnosnu” (Eš-Šuara, 200). Skoro da je sebe uništio iz straha za njih, ili možda zbog pitanja koja su mu se nametala: “Da li je njihovo neodazivanje pozivu dokaz da Allah sa mnom nije zadovoljan?” Nakon prethodnih ajeta Uzvišeni Allah mu se obraća: “Zato se ne moli mimo Allaha drugom bogu, pa da budeš od onih koji će biti paćeni” (Eš-Šuara, 213). Oštre riječi upućene Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: “pa da budeš od onih koji će biti paćeni…”, ostavile su ogroman trag na srce milostivog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Uzvišeni Allah zatim kaže: “…i budi ljubazan prema vjernicima koji te slijede, a ako te ne budu poslušali, ti reci: ‘Ja nemam ništa sa onim što vi radite.’” (Eš-Šuara, 215-216.)

Povrh svega brinulo ga je da će mu možda njegovi sljedbenici biti neposlušni. Nametala su mu se razna pitanja: “Da li je moj Gospodar nezadovoljan sa mnom? Da  li me izbjegava? Da li me je ostavio?” Na sva ova pitanja Uzvišeni Allah mu odgovara: “…i pouzdaj se u Silnoga i Milostivog, koji te vidi kada ustaneš”. Ti, ti Allahov Poslaniče, iz Svoje ljubavi prema tebi, On ne skida Svoje oči ni sa jednog tvog pokreta. Ovo mu je bila obavijest i utjeha, kao kad te neko gleda ispod oka pa osjetiš olakšanje, tako te i On gleda i vidi pogledom ljubavi, zaštite, milosti i pouzdanja. Uzvišeni Allah to je zatim potvrdio riječima: “Kada sa ostalima molitvu obavljaš”, tj. vidi i one koji te na sedždi svojim riječima blagosiljaju i one koji te po dobru spominju.

Tako neka jedan od supružnika ovakvim pogledom gleda svoga bračnog druga, kada se ovaj žali na odnos nekih svojih prijatelja ili radnih kolega, jer to će ostaviti na njega veliki trag. Skriveni i brižni pogled ublažit će boli koje su obuzele dragu osobu koju drugi izbjegavaju i otkloniti osjećaj da je voljena osoba uistinu izbjegava ili zapostavlja. Ako i postoje neki dokazi i vidljivi znakovi da se izbjegavanje zaista i desilo, ovakav pogled će potvrditi da je bojkot samo nešto privremeno, nešto što se desilo vanredno, što treba popraviti i što u biti i ne postoji. Nakon što je Ka‘b b. Malik izostao iz Bitke na Tebuku, priznao je Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, svoj grijeh: “Allahov Poslaniče, Allaha mi, ja nema nikakvog opravdanja”, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Što se ovoga tiče, on je istinu rekao, pa ustani dok ti Allah ne presudi.” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, izbjegavao ga je, a to je naredio i ostalim muslimanima, sve dok Allah o njemu ne donese Svoj sud. Ka‘b je rekao: “Ljudi se se mnogo promijenili prema nama, tako da mi je zemlja u kojoj sam rođen postala mrska, kao da to nije zemlja koju poznajem. Dolazio sam Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, dok je bio u mesdžidu, nazivao mu selam i pitao se: ‘Pomiču li mu se usne, odgovara li mi na selam?’ Zatim sam klanjao blizu njega i krao mu poglede. Kada bih pristupio namazu, on bi me gledao, a kad bih se okrenuo prema njemu, on bi skrenuo pogled s mene.” (Muslim)[1]

Kada bi Ka‘b susreo Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, on bi okretao glavu od njega, iščekujući Allahovu presudu, ali je Ka‘b zauzimao visoko mjesto u njegovom srcu.

Neki je čovjek rekao: “Ja i moj prijatelj dugo smo se izbjegavali. Jednoga dana, pogledi su nam se sreli i vidio sam da me gleda nježno. Tada sam sebe žestoko kritizirao zbog toga što sam ga izbjegavao i na kraju smo se pomirili. Ako muž kritizira ženino spremanje hrane ili joj uputi neke zamjerke na razmještaj u kući, neka je kritizira na ovaj način, neka je pogleda ispod oka, kako bi joj olakšao i kako bi zamjerke u srcu lakše podnijela. To će polučiti uspjeh, ukoliko nakon toga od žene ne potekne nešto što će naljutiti muža. Međutim, ako ovaj skriveni pogled izostane, druga strana će osjećati da je zapostavljena i da joj niko ne pridaje pažnju.

Jedna žena priča o svome stanju sa mužem kada među njima dođe do svađe i kaže: “Kada uđe u kuću, iščekujem da me makar ispod oka pogleda, ali to ne primjećujem, čak štaviše, kao da me i nema, što svakako poveća moju srdžbu.”


Nastavit će se, inšallah

Naslov originala: Kad šegafeha hubben (قد شغفها حبا)

Serijal: U okrilju bračne ljubavi

Knjiga br. 2

U njega se ludo zagledala

Autor: Adnan Abdul-Kadir

Preveo: Abdulvaris Ribo

Redaktura prijevoda:mr. Ahmed Purdić, hfz. Fahrudin Haseljić




X