Turski premijer obećao da će uvijek podići glas protiv islamofobije

Premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da će Turska i njegova AK partija uvijek podići svoj glas protiv islamofobije.
 
Njegovi su oštri komentari uslijedili nakon ubistva troje mladih američkih muslimana u saveznoj državi Sjeverna Karolina. Mnogi su ocijenili da je zločin njihovog komšije potaknut mržnjom.
 
“Uvijek ćemo govoriti u ime našeg brata i dviju sestara (ubijenih u pomenutnom napadu) iz Sjedinjenih Američkih Država,” kazao je Davutoglu na kongresu Stranke pravde i razvoja održanom u provinciji Sivas. “Allah neka mi je svjedok, neka nam čovječanstvo i svi šehidi ne halale i ne daju svoj oprost, ukoliko ostanemo nijemi pred ovakvim ugnjetavanjem i masakrima.”
 
Davutoglu je nazvao osumnjčenog napadača, 46-godišnjeg Craig Stephen Hicksa “rasističkim ubicom.” Turski premijer je bio oštar i prema međunarodnoj javnosti, koja je prešutila ubistvo troje muslimana.
 
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u predavanju na Institutu Marias Romero, u Meksiku, dan ranije pozvao američkog predsjednika Baracka Obamu, potpredsjednika Joe Bidena i državnog sekretara Johna Kerrya da zauzmu čvrst stav protiv ubice i javno osude ovaj zločin.
 
Federalni biro za istrage (FBI) je u četvrtak navečer saopštio da je pokrenuo “preliminarnu istragu kako bi utvrdio da li su prekršeni federalni zakonu u ovom slučaju.”
 
Davutoglu je okrivio i lidera glavne turske opozicione stranke CHP, Kemala Kiličdaroglua, zbog poziva njegovoj Vladi da zatvori granice, dok Sirijci bježe pred ratom, tražeći utočište u Turskoj.
 
“Gdje si bio kada je tvoj ideološki brat (Bešar el-Assad) ubijao našu braću i sestre Sirijce. Da si imao savjesti, ne bi smatrao našu braću, koji od nas traže spas iz Sirije, kao strance.”
(AA)
Print Friendly  Turski premijer obećao da će uvijek podići glas protiv islamofobije pf button bothX