Vijestiiiiii

Turska priprema sankcije za Siriju

57pregledi

Turska priprema sankcije protiv sirijskog režima Bašara al Asada sa kojim je dosad imala prijateljske odnose i veoma razvijenu saradnju.

U Turskoj vladi ističu da će sankcije biti uperene protiv vlade u Damasku, a ne protiv sirijskog naroda.

Novinske agencije prenose izjave neimenovanih turskih zvaničnika, koji kažu da će sankcije biti saopštene za nekoliko dana i da će prije svega pogoditi armiju, banke i energetske veze dvije zemlje.

Turska je inače najveći trgovinski partner Sirije i prije krize bilo je planirano da se otvori još osam novih graničnih prijelaza, pošto su prošle godine dvije zemlje ukinule vize.

U početku krize u Siriji Ankara je bila primjetno suzdržana, ali je više puta pozvala režim u Damsku da prekine obračune sa demonstrantima i da počne demokratske promjene. Ali, pošto je Al Asad nastavio da se obračunava sa građanima, Ankaru je, kako se ističe, “izdalo strpljenje” i sada najavljuje sankcije.

Kako prenose agencije, Turska se zapravo plaši da se zaoštravanje krize u susjednoj zemlji ne prelije preko 800 kilometara duge granice između dvije susjedne zemlje.

Takođe, na jugoistoku Turske se već mjesecima nalazi oko 7.000 izbjeglica koje su stigle iz Sirije u strahu od progona režima.

(Tanjug)

X