kuran

Turska: Kur’an će biti preveden na 15 svjetskih jezika

Turski vjerski stručnjaci u narednom periodu namjeravaju objaviti prijevod svete islamske knjige Kur’an na 15 svjetskih jezika, javlja AA. Uprava za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) je ovih dana završila prijedov Kur’ana na kurdski jezik koji su iskusni stručnjaci radili pet godina.

Šef Odjela za vjersko izdavaštvo u Upravi za vjerske poslove Republike Turske dr. Yuksel Salman za AA je izjavio da je do sada ova institucija objavila na hiljade djela.

“Ovim imamo cilj da društvo upoznamo u vezi sa vjerom i proširimo svim segmetnima zajednice poruke milosti koje zauzimaju važno mjesto u islamu. Posebno nakon 1990-tih godina smo intenzivirali naše izdavaštvo. Objavljivali smo djela naših saradnika i prijatelja ne samo iz Turske nego i sa Balkana, Kavkaza i ostalim dijelovima svijeta”, rekao je Salman.

Kur’an je sveta knjiga koja je objavljena poslaniku Muhammedu u periodu od 610. do 632. godine, i to 13 godina u Meki i 10 u Medini.

Salman napominje kako je Uprava za vjerske poslove Republike Turske do sada prevela Kur’an na različite jezike, dok su objavili djela na 26 jezika uključujući njemački, engleski, francuski i ruski.

Ističe kako je prijevod Kur’ana na kurdski jezik posljednji u nizu od djela na kojima su radili stručnjaci Uprave za vjerske poslove Republike Turske.

“Cijeli rad su pratili članovi i stručnjaci ove institucije. Nakon završenog prijevoda Kur’an je štampan. Inače, prijevod je vrlo zahtjevan posao. Kada je riječ o Kur’anu, taj posao je onda još osjetljiviji. Uloženi su veliki napori kako bi se poruka Kur’ana prenijela na najbolji način”, kazao je Salman napominjući kako je odštampano 10 hiljada komada prijevoda Kur’ana na kurdski jezik.

Ističe kako će Uprava za vjerske poslove Republike Turske objaviti prijevod Kur’ana na 15 jezika uključujući engleski, francuski, ruski, danski i albanski jezik.

Objašnjava kako će jedan dio ovih prijevoda biti poslat u inostranstvo zbog sve većeg interesovanja.

“Nakon porasta islamofobije u Evropi poraslo je interesovanje za islamom, a posebno Kur’anom. Tako je štampan Kur’an na danskom. U Danskoj je Kur’an među najprodavanijim knjigama”, istakao je ovaj zvaničnik.

Kur’an se sastoji od 114 sura s ukupno 6.236 ajeta. Svaka sura, osim sure Et-Tevba, počinje Bismillom.

(AA)

Print Friendly  Turska: Kur'an će biti preveden na 15 svjetskih jezika pf button bothX