Vijesti

Trilateralni sastanak Turska – BiH – Hrvatska krajem jula u Istanbulu

112pregledi

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Dragan Čović u srijedu su se u Zagrebu sastali s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.
Kratak sastanak održan je po završetku svečane akademije u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) upriličene u povodu obilježavanja 100. godišnjice institucionalnog islama u Republici Hrvatskoj, a nakon toga Izetbegović je, komentarišući jučerašnje izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Erdogana, poručio je da su to prijateljske zemlje i od njih može doći samo dobro za BiH.

“Naravno da je dobro kad prijatelji pričaju o BiH. I Hrvatska i Turska su prijateljske zemlje. Sada smo bili i nešto konkretniji u vezi sa trilateralom i Čović se pridružio”, rekao je Izetbegović u izjavi za Anadolu Agency (AA).

Trilateralni sastanak Turska – BiH – Hrvatska bit će održan, kako je rekao Izetbegović, najvjerovatnije krajem jula ove godine u Istanbulu.

“Predložio sam da stvar konkretizujemo, da recimo na marginama te trilaterale vidimo šta možemo uraditi konkretno za Hercegovinu. Recimo, ona ima ogromne resurse koji nisu valjano upotrijebljeni i tu bi nam Hrvatska i Turska mogle pomoći, da pokrenemo ekonomski život u Hercegovini”, kazao je Izetbegović.

Bilo bi tu, istakao je, razgovora i o pitanju Sejdić-Finci, rješavanju pitanja Mostara, općenito o odnosima triju zemalja, Hrvatske, Turske i BiH. Govoreći o razgovorima koje su jučer vodili hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i Erdogan poručio je da su “to prijatelji BiH, prijateljske zemlje BiH i od njih može doći samo dobro za BiH”.

(AA)

X