Ostala pitanja

Status osobe koja ne sudi po Allahovom zakonu?

223pregledi

Pitanje: Kakav je propis onih predsjednika i vladara koji sude po nekom drugom zakonu mimo Allahovog zakona? Da li su oni nevjernici? Ako kažemo da su muslimani, šta onda reći o riječima Uzvišenog koji kaže: ”A oni koji ne sude prema onome što je Allah objavio, oni su nevjernici.” (El-Maide, 44.)

Odgovor: Oni koji sude po nekom drugom zakonu mimo Allahovog dž.š. zakona se mogu podjeliti u nekoliko grupa, a status svake od njih se razlikuje shodno njihovom ubjeđenju i djelima. Onaj ko sudi po nekom drugom zakonu i smatra da je taj svjetovni zakon bolji od Allahovog zakona, takva osoba je po mišljenju svih muslimana nevjernik. Isti propis važi i za onoga ko zamjeni Allahov zakon sa svjetovnim zakonom i vjeruje da je to dozvoljeno, čak ako bi i rekao da je suđenje po Allahovom zakonu bolje (pravednije), mi za takvu osobu kažemo da je nevjernik, jer je dozvolio ono što je Uzvišeni zabranio (dozvolio je nužno poznatu zabranjenu stvar u vjeri).

Međutim, osoba koja sudi po nekom drugom zakonu mimo Allahovog dž.š. zakona povodeći se za svojim strastima, s ciljem uzimanja mita, iz osvete prema osobi kojoj sudi ili možda nekog drugog razloga, za ovu osobu ne kažemo da je nevjernik. On je svjestan da griješi prema svome Gospodaru i da je obavezan suditi po Allahovom zakonu te za njega kažemo da je grješnik i da čini velike grijehe. On je počinio malo nevjerstvo, mali zulum i griješenje. Ovako tumačenje se prenosi od Ibn Abbasa, r.a., Tavusa i od skupine učenjaka prvih generacija. Ovo mišljenje je poznato među učenjacima svih vremena. A Allah dž.š. je pokrovitelj svakog uspjeha.

Odgovor je objavljen u časopisu ”Da’wa”, broj 963., dana 5.2.1405. h.

Izvor: Fetve i objavljeni članci šejha Ibn Baza, r.h., (4/416); Sakupio i razvrstao fetve dr. Muhammed ibn Sa’d eš-Šuvejji’r

 

Preveo: Adnan Maglić, prof.

X