Vijestiiiiii

Srpske stranke ne odustaju od antidejtonskih zaključaka

99pregledi
Političke stranke iz manjeg bh. entiteta ostaju pri zaključcima koje je donijela Narodna skupština 14.maja, u vezi sa prenosom ovlaštenja i djelovaće politički na osnovu stavova sadržanih u zaključcima.

– Partije odbijaju upotrebu bonskih ovlaštenja i traže od visokog predstavnika da se odrekne istih, osim onih kojima se ukidaju prethodne smjene i ukidaju nametnuti zakoni, kao i da se što prije izvrši transformacija OHR-a u specijalnu misiju EU – rekao je predsjednik RS Rajko Kuzmanović, nakon sastanka sa predstavnicima političkih partija iz RS.

Dodao je da su pomenuti stavovi sa današnjeg sastanka sadržani u zajedničkoj izjavi koju su potpisali predstavnici sedam političkih partija iz tog entiteta a koju će potvrditi i njihovi stranački organi.

Kuzmanović je naglasio da je nakon svih konsultacija jasno da nije bilo potrebe za potezanjem bonskih ovlaštenja visokog predstavnika.

– Naš opšti stav je da je trajni interes RS-a da očuva dejtonske ustavne strukture, dakle strukturu države i nadležnosti koje imaju država i entiteti. U tom smislu, legitimna su prava RS-a i njenih institucija da rade na provođenju ustavnih odredbi i načela na kojima se zasniva kompletna struktura BiH – rekao je Kuzmanović.

On je kazao i da su stranke danas ponovile ocjenu da zaključci Parlamenta RS nisu antiustavni i antidejtonski, te da ne narušavaju suverenitet i integritet BiH, ali da štite ustavna prava RS.

Političke partije su zaključile i da su stavovi iz komunikea sa sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) u vezi sa zaključcima neprimjereni i velikim dijelom netačni, te kao takvi i neprihvatljivi za RS.

U zajedničkoj izjavi političke stranke izrazile su i opredjeljenje za poštovanje Dejtonskog sporazuma i puta BiH ka evropskim integracijama.

Kuzmanović je dodao da će o zaključcima, koje je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko stavio van snage 20. juna ove godine, biti riječi i na nekoj od narednih sjednica NSRS, a da je u međuvremenu obavezana Vlada RS da zauzme jasan stav o tom pitanju.

Današnjem sastanku prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, te predstavnici SDS-a, SRS-a, DNS-a i DP-a.
 
(Onasa)

X