saudija

Saudijski princ pozvao na odgovornost zvaničnike koji su podržali puč u Egiptu

Saudijski princ je pozvao na gonjenje zvaničnika, uključujući i bivšeg šefa Kraljevskog vijeća, koji su podržali državni udar u Egiptu. Princ Saud bin Sejf en-Nasr je pozvao na svom Twitter profilu i imenovao je bivšeg kraljevog savjetnika Halida el-Tuvejdžirija kao jednog koji bi trebao snositi posljedice.

U nizu poruka na Twitteru, unuk bivšeg kralja Sauda bin Abdullaziza, navodi da su oko dvije milijarde dolare ukradene i podijeljene između el-Tuvejdžirija i egipatskih generala. „Uprkos što su egipatski generali zasipani milijardama poput kiše, nastavlja on, ‘nijedan problem nije riješen. Egipćani još uvijek nemaju struje, plina i hljeba. Jasno je da je banda koju je predvodio zajedno sa egipatskim generalima ukrala novac“.

Zašto’, pita on, zvaničnici odgovorni za ovaj gubitak saudijskog novca ne upitaju el-Tuvajdžirija i pučističke generale u Egiptu za ovaj novac? „Niko ne zna prirodu ove pomoći- poklon, pozajmica ili nešto drugo“, dodaje princ.

Što se tiče projekta Sueckog kanala, princ tvrdi da nije izvršena nijedna studija izvodljivosti. „Ono što su oni uradili nije samo izgravanje povjerenja, to je izdaja države, naroda i muslimana.”

“Podijeljeno je nekoliko milijardi dolara, izgleda oko dvadeset milijardi sa egipatskim generalima, a dokaz da to nije dalo nikakvog rezultata je to što nijedna kriza u zemlji nije riješena.”

“Pod optuženim ja mislim na onoga ko je protjeran iz Kraljevskog vijeća i koji mora biti pozvan na odgovornost za zločine, krađu i rasipanje narodnog novca.”

“Ovo nije stajanje na stranu Ihvanu-l-muslimuna niti neprijateljstvo prema es-Sisiju, ovo su samo riječi istine o milijardama dolara saudijskog novca koji je utrošen za interese jedne grupe ljudi.”

“Naša briga je bila da se ovaj novac utroši i razdijeli saudijskom narodu, a ne za zavjere od kojih nemamo nikakvih koristi niti interesa,” napisao je princ Saud bin Sejf en-Nasr na svom Twitteru.

(IslamBosna.ba)

Print Friendly  Saudijski princ pozvao na odgovornost zvaničnike koji su podržali puč u Egiptu pf button bothX