Israeli soldiers stand guard as a bulldozer demolishes Palestinian houses in the city of Nablus on November 7, 2012.

SAD zabrinute zbog rušenja arapskih kuća na Zapadnoj obali

Sjedinjene Američke Države zabrinute su što Izrael ruši arapske kuće i istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, izjavila je portparolka Stejt departmenta Elizabet Trudo.

Kako u subotu prenose izraelski mediji, Trudo je upozorila da rušenje arapskih kuća dovodi u pitanje izraelsku posvećenost rješenju o dvije države, odnosno stvaranju države Palestine uz Izrael.

Izraelske snage su početkom marta srušile školu u beduinskom selu Kirbet Tana na Zapadnoj obali, tako da sada 23 djece nema gde da uči. Školu je podigla Evropska unija u nastojanju da pomogne zajednici od 40 porodica.

Nakon rušenja škole izraelske snage su dvije nedjelje kasnije srušile 17 kuća i 21 obor za ovce koze, uključujući i kokošinjce, navela je izraelska organizacija za ljudska prava Becelem.

“Te akcije pokazuju štetni trend rušenja, raseljavanja i konfiskacije zemlje”, rekla je portparolka američkog ministarstva spoljnih poslova Trudo.

Ona je dodala da je Vašington “zabrinut” da će rušenje uz nastavak izraelske izgradnje i širenje jevrejskih naselja “podriti mogućnost za dvodržavno rješenje”.

(RSE)

Print Friendly  SAD zabrinute zbog rušenja arapskih kuća na Zapadnoj obali pf button bothX