S. Arabija šalje Jemenu 274 miliona dolara humanitarne pomoći

Saudijska Arabija će nakon apela Ujedinjenih nacija (UN) poslati Jemenu 274 miliona dolara humanitarne pomoći, prenosi Anadolu Agency (AA). “Saudijska Arabija je donijela odluku da pošalje 274 miliona dolara pomoći kako bi posredstvom UN-a pomogla stanovnicima Jemena”, navodi se u saopćenju saudijske vlade.

UN je u petak pozvao međunarodnu zajednicu da počne prikupljati pomoć za 7,5 miliona stanovnika Jemena. Navedeno je kako je za tu svrhu potrebno prikupiti 273,7 miliona dolara.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon u petak je pozvao na hitni prekid vatre u Jemenu. Ovo je bio Banov prvi apel nakon što je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenula vojnu intervenciju protiv šiitskog pokreta Husi u Jemenu prije nekoliko sedmica. Napomenuo je kako je potrebno pokrenuti politički proces da bi se zaustavilo nasilje i sukobi u Jemenu.

Jemen je zahvaćen nemirima od septembra prošle godine kada su šiitski militanti preuzeli kontrolu nad jemenskim glavnim gradom Sanom. Odatle su svoj uticaj proširili i na druge dijelove zemlje. Jemenski predsjednik Hadi početkom godine apelovao je na susjedne zemlje da pomognu jemenskom narodu u borbi protiv Husa. Saudijska Arabija sa nekoliko drugih zemalja pokrenula je 25. marta operaciju zračnih udara na položaje militanata u Jemenu.

(AA)

Print Friendly  S. Arabija šalje Jemenu 274 miliona dolara humanitarne pomoći pf button bothX