Rusija: Ko objavi karikaturu Poslanika Muhammeda ide u zatvor

Ruska federalna služba za nadzor komunikacija Roskomnadzor, upozorio je medije koji su objavili karikature Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, da je to protiv zakona te zemlje i etničkih normi koje u njoj važe, poslije napada na redakciju francuskog lista “Charlie Hebdo” u Parizu.

“Objavljivanje takvih karikatura u ruskim medijima je protivno etničkim i moralnim normama koje važe vijekovima”, saopštio je Roskomnadzor.

“Širenje karikatura na religijske teme u medijima, može biti shvaćeno kao uvreda ili ponižavanje predstavnika vjera i religijskih grupa i ocijenjeno kao podsticanje etničke i religijske mržnje, kršenje ruskog zakona”, dodaje se u saopštenju.

Takvo objavljivanje, također, može da šteti ruskim zakonima o medijima i antiekstremizmu, navodi Roskomnadzor, pozivajući ruske medije da se “uzdrže od objavljivanja karikatura koje mogu biti shvaćene kao uvreda”.
Roskomnadzor je objavio ovo saopćenje kao odgovor na tekuću debatu o “legalitetu objavljivanja karikatura koje prikazuju religijske objekte ili predmete obožavanja koji se tiču osjećanja religioznih ljudi”.

Mnogi listovi i magazini širom svijeta štampali su karikature Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, koje je objavio list “Charlie Hebdo” čijih je 12 zaposlenih ubijeno u napadu 7. januara u Parizu.

Iako je rusko rukovodstvo izjavilo saučešće Francuskoj, a šef diplomatije Sergej Lavrov učestvovao u maršu solidarnosti u Parizu, komentatori naklonjeni Kremlju i muslimani, optužili su crtače da izazivaju napade.

(Agencije)

Print Friendly  Rusija: Ko objavi karikaturu Poslanika Muhammeda ide u zatvor pf button bothX