ramic

Ramić: Neki od uhapšenih Bošnjaka imaju četvero djece, ministarstvo će im pružiti pomoć

Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica u stalnom je kontaktu s Bošnjacima povratnicima, a koji posljednih dana pod krinkom borbe protiv terorizma doživljavaju teror od strane policije RS-a, piše novinska agencija Patria.

On je u razgovoru za Patriju kazao da će SDA ispoštovati obećanje i preuzeti troškove za angažovane advokate za uhapšene Bošnjake. Ramić, inače koordinira za slučajeve na području Doboja i Teslića, a kako je kazao Ministarstvo za raseljene osobe FBiH preuzet će brigu za porodice čiji su članovi pritvoreni.

– U većini slučajeva riječ je o porodicama koje imaju troje ili četvero djece, a sada nemaju nikog da se brine o njima. Stoga ćemo preko Ministarstva organizirati pomoć za njih. Ja se nadam da će ova farsa brzo prestati i da će ljudi biti pušteni kućama – kazao je Ramić.

Ministar je također pojasnio da su angažirani advokati među kojima je Nikica Gržić iz Sarajeva i Mirna Delalić iz Tuzle već u Banja Luci gdje pokušavaju stupiti u kontakt sa pritvorenim Bošnjacima.

– Porodice su angažovale advokate, a troškove ćemo snositi mi. Zaista su posljednjih dana u RS-u povratnici preživjeli šok i nevjericu – dodao je Ramić.

Podsjećamo, u akciji “Ruben” koja je provedena na području entiteta RS, uhapšen je veći broj Bošnjaka koji se navodno dovede u vezu sa terorizmom.

Kako je jučer potvrdio šef Odjeljenja za istrage i bezbjednost u Specijalnom tužilaštvu RS-Darko Ilić, od 31 uhapšenog u akciji “Ruben“, zasad će za njih 8 biti zatražen pritvor.

(NAP)

Print Friendly  Ramić: Neki od uhapšenih Bošnjaka imaju četvero djece, ministarstvo će im pružiti pomoć pf button bothX