Kupoprodaja

Propis prodaje ženske odjeće koja nije šerijatskog karaktera?

268pregledi
           
Pitanje: Es-selamu alejkum! Da li mi je halal prodavati žensku odjeću (majice, jeans, dukserice, suknje itd.)? Dakle, radi se o raznoj odjeći koju prodajem i muslimankama i nemuslimankama.

Odgovor: Allah, s.v.t., naredio je vjernicima da sarađuju i potpomažu se u dobru i bogobojaznosti, a zabranio im je potpomaganje u griješenju i neprijateljstvu: ‘’Sarađujte u dobročinstvu i bogobojaznosti, a nemojte sarađivati u griješenju i neprijateljstvu.’’ (El-Maide, 2)

Fikhsko pravilo glasi: Stvari se vrednuju prema namjerama. Haram je sve ono što vodi u haram ili ga uzrokuje.
Prodaja odjeće koja je sa šerijatskog stanovišta haram, kao što su uske suknje, dukserice, majice kratkih rukava, uske pantalone i slično, što će žena odjenuti prilikom izlaska iz kuće, nema sumnje da vodi do harama i do razgolićavanja, a to će i muškarce dovesti do smutnje.

Većina onih koji kupuju ovu odjeću izlaze u toj odjeći izvan kuće, što znači da ti tu osobu potpomažeš u zlu i griješenju, tj. potpomažeš je da širi razvrat i bestidnost među ljudima.

Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rahimehullah, rekao je: ‘’Kada prevladava mišljenje da odijevanje neke odjeće predstavlja griješenje ili vodi u griješenje, tada nije dozvoljeno prodati mušteriji takvu odjeću, niti ju je dozvoljeno krojiti za takve osobe, jer ćemo je time potpomognuti u griješenju i nepravdi.’’ (Komentar Umdetul-ahkam, 4/386)

Isti je propis ako se ova odjeća prodaje nevjernicama, dakle onima koje nisu pripadnice islama, zbog toga što jedan broj učenjaka smatra da se ogranci propisa u vjeri odnose na nevjernike isto kao na muslimane, tako da ono što je zabranjeno muslimanima, zabranjeno je i nevjernicima.

Dakle, prodaja ovakve robe, sa prevladavajućim mišljenjem da će se odijevati u nepokornosti Allahu, s.v.t., je haram. Allah najbolje zna.

Odgovorio: Šejh Salih el-Munedžid
Preveo i pripremio: Harmin Suljić, prof.

X